Prioritățile credinței
“Dacă îţi vei opri piciorul în ziua Sabatului, ca să nu-ţi faci gusturile tale în ziua Mea cea sfântă; dacă Sabatul va fi desfătarea ta, ca să sfinţeşti pe Domnul, slăvindu-L, şi dacă-l vei cinsti, neurmând căile tale, neîndeletnicindu-te cu treburile tale şi nededându-te la flecării, atunci te vei putea desfăta în Domnul, şi Eu te voi sui pe înălţimile ţării, te voi face să te bucuri de moştenirea tatălui tău Iacov”, căci gura Domnului a vorbit.” Isaia 58:13. 14
Semnul identității noastre
O binecuvântare care contează cu adevărat pentru viața omului este odihna Sabatului. Ziua de Sabat ne amintește de originea noastră și de faptul că Dumnezeu este Creatorul nostru (Exod 20:8-11). Ea mărturisește și despre bunăvoința lui Dumnezeu ca Mântuitor iubitor care Și-a eliberat poporul din robia sclaviei (Deut. 5:12-15). Ca atare, celebrarea Sabatului este un semn puternic al identității noastre ca ființe omenești. Această identitate nu derivă din succesul economic sau din nivelul nostru de productivitate. Identitatea noastră nu este determinată nici de faptul că suntem angajatori sau angajați. Sabatul este invitația lui Dumnezeu de a ne odihni în El și de a ne bucura de ceea ce El ne-a oferit plin de bunăvoință.
Sabatul, înțeles corect, este un exercițiu de a nu ne mai grăbi. Ne învață să ne odihnim din alergare, performanță și realizare. Este o declarație săptămânală a inimii și a minții mele că Dumnezeu este mai important decât lista mea de lucruri de făcut și decât realizările mele. Confirmă o schimbare a priorităților mele și îmi face vizibilă loialitatea. Sabatul îmi permite să încetinesc și să mă odihnesc în prezența lui Dumnezeu. Îmi permite să mă bucur de promisiunea Sa că El este suficient. Deși faptul de a nu ne implica în activități comerciale banale în Sabat este o expresie importantă a loialității noastre față de Dumnezeu, odihna în dragostea și grija lui Dumnezeu este mult mai mult decât abținerea de la muncă. Odihna Sabatului este împlinită în comuniunea noastră deliberată și semnificativă cu Creatorul nostru. Atunci când învățăm să ne odihnim în realitatea iubirii infailibile a lui Dumnezeu și când bunătatea Sa devine centrul nostru de interes, experimentăm bucurie, pace și dorința de a ne închina lui Dumnezeu cu toată ființa noastră.
Astfel, ținerea cu bucurie și credincioșie a Sabatului devine un semn semnificativ a identității și apartenenței noastre Pentru a practica spiritualitatea Sabatului cu momente de pace, bucurie și calm este nevoie de mult mai mult decât abținerea de la muncă în ziua a șaptea. Aceasta implică o planificare deliberată care ne pregătește în timpul săptămânii pentru punctul culminant al păcii Sabatului. Astfel, Sabatul creează o contracultură semnificativă care devine vizibilă într-un stil de viață clar diferit. Sabatul ne protejează de a ne lăsa conduși de consumerism. În loc să ne străduim să obținem din ce în ce mai mult într-o cursă nesfârșită pentru putere și stăpânire, suntem invitați să ne oprim și să-L onorăm pe Dumnezeu, bunătatea și harul Său. Acesta este un contrast izbitor cu mândria și egoismul nostru. Practicând Sabatul, devenim ucenici ai lui Isus Hristos, care a ținut Sabatul după obiceiul Său (Luca 4:16).
A sfinți Sabatul, a-l pune deoparte și a-l dedica lui Dumnezeu pentru scopul Său special ne ajută să ne concentrăm asupra a ceea ce contează cu adevărat în umblarea noastră spirituală cu Isus. Sabatul nu este doar o zi în care să dormim și să nu facem nimic; ci, este o zi în care să ne închinăm singurului Dumnezeu adevărat și devine astfel un semn semnificativ că ne-am reorientat viața spre Dumnezeul cel viu din Scriptură.
Haideți să ne rugăm împreună.
Timp de rugăciune (30-45 minute)
Rugăciuni folosind Cuvântul lui Dumnezeu – Isaia 58:13, 14
”Dacă îţi vei opri piciorul în ziua Sabatului, ca să nu-ţi faci gusturile tale în ziua Mea cea sfântă; dacă Sabatul va fi desfătarea ta, ca să sfinţeşti pe Domnul, slăvindu-L, şi dacă-l vei cinsti, neurmând căile tale, neîndeletnicindu-te cu treburile tale şi nededându-te la flecării, atunci te vei putea desfăta în Domnul, şi Eu te voi sui pe înălţimile ţării, te voi face să te bucuri de moştenirea tatălui tău Iacov”, căci gura Domnului a vorbit.”
“Dacă Sabatul va fi desfătarea ta”
Tată, ce dar incredibil ne-ai dat: Sabatul. Îți mulțumim că nu suntem destinați unei vieți ocupate 24 de ore din 24, 7 zile din 7, ci că am fost creați pentru a experimenta comuniunea, liniștea și pacea cu Tine într-un mod special în fiecare a șaptea zi. Doamne, prea adesea am făcut din Sabat cea mai aglomerată zi a săptămânii și am pierdut din vedere scopul său. Te rugăm să ne ierți. Învață-ne cum să păstrăm Sabatul sfânt și să facem din el o desfătare pentru toți cei din sfera noastră de influență. Amin.
“Nededându-te la flecării”
Isuse, Îți dăm cinste și slavă, căci Tu ești sfânt și vrednic. Îți mulțumim că Sabatul este o zi în care suntem eliberați să ne concentrăm asupra Ta, asupra Cuvântului Tău, asupra Creației Tale și asupra faptului de a fi o binecuvântare pentru alții. Cu toate acestea, prea adesea, am petrecut aceste ore sfinte pline de conversații inutile și de activități care nu Te onorează. Te rugăm să ne ierți. Învață-ne cum să facem ca Sabatul să fie înălțător, frumos și sfânt. Amin.
Mai multe sugestii de rugăciune
Mulțumiri și laude: Mulțumiți pentru binecuvântări specifice și lăudați pe Dumnezeu pentru bunătatea Sa.
Mărturisire: Luați câteva minute pentru mărturisire în taină și mulțumiți lui Dumnezeu pentru iertarea Sa.
Îndrumare: Cereți lui Dumnezeu să vă dea înțelepciune pentru provocările și deciziile curente.
Biserica noastră: Rugați-vă pentru nevoile bisericii regionale și mondiale (vezi foaia separată cu cererile).
Solicitări locale: Rugați-vă pentru nevoile curente ale membrilor bisericii, familiei și vecinilor.
Ascultați și răspundeți: Luați-vă timp să ascultați vocea lui Dumnezeu și răspundeți cu laude și cântări.
Imnuri sugerate
Și la lucru și pe cale (#590); O, zi de bucurie (#580); Mărețe Sabat (#578); Din Paradis (#593); O, suflete stai liniștit(#251)