Ziua 10 – Fii bogat în ceea ce contează – Fii mai analogic

0

Prioritățile credinței

Să veghem unii asupra altora, ca să ne îndemnăm la dragoste şi la fapte bune.  Să nu părăsim adunarea noastră, cum au unii obicei, ci să ne îndemnăm unii pe alţii, şi cu atât mai mult, cu cât vedeţi că ziua se apropie.” Evrei 10:24, 25

Spiritualitate analogică

Spiritualitatea biblică este analogică (se manifestă prin activități reale asemănătoare modelului Divin), nu digitală. Ea se bazează pe practici personale și tangibile între oameni reali și Dumnezeul cel viu. Lucrurile tangibile sunt, prin însăși natura lor, analogice, nu virtuale. În timp ce Dumnezeul Bibliei este invizibil pentru ochiul uman, El ne-a chemat să practicăm lucruri analogice foarte specifice care exprimă relația noastră cu El. Să luăm, de exemplu, faptele noastre. Lucrurile practice pe care le facem pentru Dumnezeu sau pentru semeni au întotdeauna un caracter analogic. Sau gândiți-vă la respectarea Sabatului. A ține Sabatul sfânt implică mai multe practici analogice specifice, cum ar fi odihna sau închinarea. A ne odihni de la activitățile noastre obișnuite și a face alegeri care reflectă sfințenia zilei de Sabat nu este niciodată o experiență virtuală; este întotdeauna analogică. Acest lucru este valabil pentru experiențele de închinare în părtășie cu oameni reale în biserică în diminețile de Sabat. Deși este posibil să te alături unui serviciu de închinare digital prin intermediul internetului, experiența supremă de închinare își găsește împlinirea în angajamente analogice și în participarea cu oameni reali în locuri de închinare reale. Actele practice și reale de bunătate, har, iertare, compasiune, admirație și adorație au sens doar atunci când le experimentăm analogic. Nicio realitate virtuală nu poate înlocui sau depăși o atingere umană analogică, un sărut, o mână de ajutor, confortul unei îmbrățișări sincere, bucuria unui râs simțit fizic sau fermitatea unei strângeri de mână primitoare. Nu puteți celebra practica spălării picioarelor, sau participarea la a mânca și a bea simbolurile Sfintei Cine în mod virtual. Ceea ce a instituit Isus prin propriul Său exemplu trebuie să fie amintit fizic, într-un mod pe care îl putem atinge și gusta.

Credință palpabilă

Chiar și practica rugăciunii și a postului, încurajată în toată Scriptura, este un act analogic în timp și spațiu. Credința noastră în Dumnezeu are întotdeauna o dimensiune analogică în care devine vizibilă. Deși noi, ființele omenești, putem face tot felul de lucruri în mod virtual, relația noastră cu Dumnezeu și exprimarea umblării noastre spirituale cu Isus nu pot fi niciodată reduse la realitatea virtuală.

Gândiți-vă la toate binecuvântările pe care le pot aduce actele analogice, din viața reală. ” Un cuvânt spus la vremea potrivită este ca nişte mere de aur într-un coşuleţ de argint.” (Prov. 25:11). O mână de ajutor în sprijinul unei nevoi tangibile; o atingere blândă care semnalează: “Nu ești singur!”; valoarea unei cărți poștale sau a unei scrisori pe care o ții în mână; extinderea iertării nemeritate și a harului care are ca rezultat o relație personală transformată; împărtășirea hranei cu cei flămânzi; experimentarea ospitalității de către cei care călătoresc sau nu au un loc unde să stea. Acestea și multe alte binecuvântări trebuie să fie experimentate analogic. Bucurați-vă de realizările lumii digitale – dar nu uitați să fiți mai analogici în credința voastră.

Haideți să ne rugăm împreună.

Timp de rugăciune (30-45 minute)

Rugăciuni folosind Cuvântul lui Dumnezeu – Evrei 10:24, 25

”Să veghem unii asupra altora, ca să ne îndemnăm la dragoste şi la fapte bune.  Să nu părăsim adunarea noastră, cum au unii obicei, ci să ne îndemnăm unii pe alţii, şi cu atât mai mult, cu cât vedeţi că ziua se apropie.”

“Să veghem unii asupra altora, ca să ne îndemnăm la dragoste şi la fapte bune”

Doamne, Îți mulțumim că ne-ai dezvăluit ce este dragostea adevărată. Îți mulțumim că ai devenit om și ne-ai arătat prin Isus o iubire supremă. Îți mulțumim că ai pășit în lumea noastră și ai trăit o viață analogă cu noi și pentru noi. În această epocă digitală, amintește-ne de necesitatea absolută de a ne implica în lumea analogă prin acte de iubire și bunătate. Doamne, suntem prea des dependenți de dispozitivele noastre și de lumea online. Eliberează-ne, astfel încât să putem trăi pentru Tine, slujindu-i pe alții. Amin.

Să nu părăsim adunarea noastră

Tată, pandemia Covid-19 a accelerat izolarea în care lumea digitală ne ducea deja de ani de zile. Iluzia unei legături adevărate prin mijloace virtuale nu va înlocui niciodată importanța și binecuvântarea interacțiunilor reale față în față. Acum că pandemia s-a încheiat, ajută-ne să dăm prioritate conexiunilor umane directe, arătând bunătate, dragoste, grijă și sprijin prin acte, cuvinte și atingeri tangibile. Amin.

Mai multe sugestii de rugăciune

Mulțumiri și laude: Mulțumiți pentru binecuvântări specifice și lăudați pe Dumnezeu pentru bunătatea Sa.

Mărturisire: Luați câteva minute pentru mărturisire în taină și mulțumiți lui Dumnezeu pentru iertarea Sa.

Îndrumare: Cereți lui Dumnezeu să vă dea înțelepciune pentru provocările și deciziile curente.

Biserica noastră: Rugați-vă pentru nevoile bisericii regionale și mondiale (vezi foaia separată cu cererile).

Solicitări locale: Rugați-vă pentru nevoile curente ale membrilor bisericii, familiei și vecinilor.

Ascultați și răspundeți: Luați-vă timp să ascultați vocea lui Dumnezeu și răspundeți cu laude și cântări.

Imnuri sugerate

Ca ucenicii  (#656); Noi suntem brațele întinse (# 427); În ziua-a șaptea ne-adunăm (#582); Sfântă speranță (#497); De mână du-mă, Tată (#252)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *