Ziua 8 – Practicarea unei atitudini de recunoștință

0

Prioritățile credinței

Fiindcă am primit dar o împărăție care nu se poate clătina, să ne arătăm mulțumitori şi să aducem astfel lui Dumnezeu o închinare plăcută, cu evlavie şi cu frică. Evrei 12:28

O atitudine pozitivă

Există o concepție care contează semnificativ pentru Dumnezeu. În Biblie, suntem încurajați în mod repetat să practicăm acest comportament special, deoarece este plăcut lui Dumnezeu și este o binecuvântare pentru noi. Această atitudine este recunoștința. În cartea Evrei se spune: ” Fiindcă am primit dar o împărăție care nu se poate clătina, să ne arătăm mulțumitori şi să aducem astfel lui Dumnezeu o închinare plăcută, cu evlavie şi cu frică” (Evrei 12:28). Recunoștința Îi face plăcere lui Dumnezeu și are un impact pozitiv asupra propriei noastre vieți, deoarece ne ajută să ne concentrăm asupra a ceea ce este pozitiv. La fel ca un mușchi, ea se întărește atunci când o exersezi în mod intenționat, recunoscându-ți binecuvântările.

Dumnezeu îi invită pe copiii Săi să fie oameni ai recunoștinței. În 1 Tesaloniceni. 5:18, apostolul Pavel scrie: “Mulțumiți lui Dumnezeu pentru toate lucrurile, căci aceasta este voia lui Dumnezeu, în Hristos Isus, cu privire la voi. ” A mulțumi înseamnă să ne amintim că cineva a făcut ceva bun pentru noi și să ne exprimăm această recunoștință prin cuvinte pline de miez. Dezvoltarea unei atitudini de recunoștință ne deschide ochii asupra detaliilor frumoase din natură și din alți oameni. Recunoștința ne permite să fim recunoscători pentru binecuvântările simple, fără a cere perfecțiune. Acest lucru este important, deoarece, de această parte a eternității, viața nu va decurge niciodată în întregime fără probleme. Dar viața nu trebuie să fie perfectă pentru a ne bucura de ea! Frumusețea ne întâlnește și ne întâmpină în multe feluri. Mirosul parfumat al unei flori, măreția cerului înstelat într-o noapte senină, strălucirea afectuoasă din ochii unui prieten – fiecare ne amintește de frumusețea pe care Dumnezeu a pregătit-o pentru cei care Îl iubesc.

O redirecționare a atenției

Prin practicarea recunoștinței, ne mutăm atenția de la lucrurile imaginare pe care nu le avem la binecuvântările reale de care ne bucurăm. Recunoștința se naște din conștientizarea generozității lui Dumnezeu și implică o curiozitate de a explora modurile specifice în care El își dezvăluie dragostea față de noi. O astfel de recunoștință lărgește orizontul vieții și ne sporește capacitatea de a experimenta plăcerea și satisfacția.

Studii recente arată că recunoștința nu numai că îmbunătățește starea de bine a celui care o dăruiește și a celui care o primește, dar poate fi benefică și pentru cei care sunt martori la ea. Faptul de a asista la un act de recunoștință între două persoane poate face ca observatorii să simtă mai multă căldură și afinitate față de amândoi, potrivit unui articol recent din New York Times.*  De ce să nu punem în practică ceea ce Dumnezeu ne-a chemat să facem: să dezvoltăm o atitudine de recunoștință care va schimba în bine întâlnirile noastre cu oamenii din jurul nostru și va face lumea un pic mai plăcută. Mulțumiți-i lui Dumnezeu pentru darul recunoștinței.

Haideți să ne rugăm împreună.


*Christina Caron, ”Gratitude Really is Good for You,” New York Times, June 8, 2023.

 

Timp de rugăciune (30-45 minute)

Rugăciunea folosind Cuvântul lui Dumnezeu – Ioan 13:35

”Să ne arătăm mulțumitori şi să aducem astfel lui Dumnezeu o închinare plăcută, cu evlavie şi cu frică.”

 Să ne arătăm mulțumitori

Dumnezeul nostru iubitor, ne luptăm când vine vorba de a-Ți întoarce o cantitate adecvată de recunoștință pentru tot ce ai făcut pentru noi. Veșnicia nu este suficient de lungă pentru a-Ți aduce mulțumirile cuvenite. Cu toate acestea, ne rugăm ca Tu să fii mulțumit de recunoștința noastră. De asemenea, Te rugăm să ne ajuți să dăm deoparte cinismul, judecata și mândria, astfel încât să putem recunoaște binecuvântările pentru care putem fi recunoscători. Ajută-ne să ne facem timp să ne exprimăm mulțumirea față de Tine și față de ceilalți mai mult decât ne exprimăm plângerile și cererile noastre. Dezvoltă în noi o atitudine autentică de mulțumire. Amin.

“Fiindcă am primit dar o împărăție care nu se poate clătina”

Doamne, Tu ești un Dumnezeu generos. Nu numai că ne oferi mântuirea cu un cost veșnic pentru Tine, dar ne dai și Împărăția Ta. Nu ne dăm seama de amploarea privilegiilor pe care Tu ni le oferi. Te rugăm să ne arăți zilnic ce onoare este să fim copiii Tăi. Îți mulțumim pentru această imensă dragoste și binecuvântare. Amin.

Mai multe sugestii de rugăciune

Mulțumiri și laude: Mulțumiți pentru binecuvântări specifice și lăudați pe Dumnezeu pentru bunătatea Sa.

Mărturisire: Luați câteva minute pentru mărturisire în taină și mulțumiți lui Dumnezeu pentru iertarea Sa.

Îndrumare: Cereți lui Dumnezeu să vă dea înțelepciune pentru provocările și deciziile curente.

Biserica noastră: Rugați-vă pentru nevoile bisericii regionale și mondiale (vezi foaia separată cu cererile).

Solicitări locale: Rugați-vă pentru nevoile curente ale membrilor bisericii, familiei și vecinilor.

Ascultați și răspundeți: Luați-vă timp să ascultați vocea lui Dumnezeu și răspundeți cu laude și cântări.

Imnuri sugerate

Te-adorăm cu bucurie  (#38); Cântați mărire-n cor (#16); Laudă suflete pe Domnul! (#19); Veniți căci vreau a spune (#386); Binecuvântă pe Domnul (#14)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *