Ziua 5 – În rugăciune să ne concentrăm asupra lucrurilor care contează

3

Isus, Cel care Se trezește devreme

Iată dar cum trebuie să vă rugaţi: ‘Tatăl nostru care eşti în ceruri! Sfinţească-se Numele Tău; vie Împărăţia Ta; facă-se voia Ta, precum în cer şi pe pământ.‘” Matei 6:9, 10

O nouă orientare în rugăciune

Concentrarea asupra lui Dumnezeu și asupra lucrurilor care contează este importantă și în viața noastră de rugăciune. Adesea, rugăciunile noastre sunt slabe și ineficiente pentru că se concentrează doar asupra noastră. Ne rugăm lui Dumnezeu cu privire la ceea ce ne dorim să avem. Ne concentrăm pe nevoile noastre și pe provocările cu care ne confruntăm, mai degrabă decât pe Dumnezeu.

Rugăciunea care este plăcută lui Dumnezeu are o orientare înviorător de diferită. Punctul central nu mai este “lista noastră de dorințe”, ci Dumnezeu Însuși. Această perspectivă este cheia unei noi experiențe de rugăciune. Rugăciunea care Îi este plăcută lui Dumnezeu, mai întâi Îl recunoaște pe Dumnezeu ca fiind prietenul meu credincios, a cărui companie o caut pentru că El este important pentru mine, nu pentru că vreau ceva de la El. Cine este El, este mult mai important decât lucrurile pe care mi le oferă. Cunoașterea Lui este motivul pentru care vreau să vorbesc cu El în primul rând. Fără El, viața mea este descentrată și lipsită de perspectiva potrivită. Mai important decât orice pot cere ar trebui să fie dorința mea de a fi cu El. Prezența Lui și cine este El devin centrul adevăratei rugăciuni.

Rugăciunea care transformă Îl are pe Dumnezeu în centru

Rugăciunea care este plăcută lui Dumnezeu începe cu dorința de a fi cu El. Ea nu începe cu dorințele și cererile mele. Atunci când cererile mele de rugăciune nu sunt ancorate în această relație de iubire cu El, ele se învârt mai mult în jurul meu decât în jurul lui Dumnezeu și a voii Sale. Odată ce înțeleg că relația mea cu Dumnezeu este punctul central al rugăciunii, cererile mele capătă o cu totul altă concentrare. Încep să gândesc și să mă rog din perspectiva lui Dumnezeu. Încep să-mi privesc cererile, dorințele, aspirațiile și întreaga mea viață prin ochii Lui. Această perspectivă înnobilează rugăciunea. Îndepărtați aspectul relațional din rugăciune, iar rugăciunea devine unilaterală, egoistă și greșită. Rugăciunea care Îl are pe Dumnezeu în centru  îmi eliberează gândurile de a se ocupa numai de mine. Ea îmi permite să devin sincer cu Dumnezeu. În lumina iubirii și sfințeniei Sale, încep să mă văd pe mine însumi în mod diferit. Adevăratul scop al rugăciunii nu este împlinirea dorințelor mele, ci aprofundarea relației mele cu Dumnezeul care îmi schimbă viața. Este atât de ușor să Îi cer ceva lui Dumnezeu înainte de a mă bucura de compania Sa.

Când mă gândesc în mod conștient la caracterul lui Dumnezeu, la calitățile Sale și la ceea ce este capabil să facă și când îmi exprim adorația în propriile mele cuvinte, rugăciunile mele sunt pline de viață spirituală, admirație și venerație. Rugăciunile mele nu mai sunt concentrate pe problemele mele, ci pe Dumnezeu, care este Stăpânul tuturor nevoilor mele. O astfel de rugăciune mă înalță în prezența Sa. Ea nu Îl schimbă pe Dumnezeu; mă schimbă pe mine. De ce să nu începi să te rogi astfel? Îți va schimba viața.

 Haideți să ne rugăm împreună.

Timp de rugăciune (30-45 minute)

Rugăciuni folosind Cuvântul lui Dumnezeu – Matei 6:9, 10

Iată dar cum trebuie să vă rugaţi: ‘Tatăl nostru care eşti în ceruri! Sfinţească-se Numele Tău; vie Împărăţia Ta; facă-se voia Ta, precum în cer şi pe pământ.‘”

“Tatăl nostru care ești în ceruri! Sfințească-Se Numele Tău “

Bunul nostru Tată ceresc, Tu ești Dumnezeu. Ești atotputernic, atotștiutor, minunat și magnific. Ești frumos și minunat. Tu ești Adevăr, Neprihănire și Iubire. Dorim să Te cunoaștem mult mai mult. Vrem să apreciem zilnic caracterul, calitățile, personalitatea și voința Ta. Eliberează-ne de concentrarea noastră egoistă și fă ca rugăciunile noastre să Te aibă în centru pe Tine. Amin.

 “Vie Împărăția Ta; facă-se voia Ta”

Doamne, împărăția Ta este singura entitate guvernamentală căreia vrem să-i jurăm credință deplină. Tu domnești în dragoste, adevăr, dreptate și neprihănire. Ideile, planurile și metodele noastre sunt imperfecte, dar voința Ta este întotdeauna perfectă. Răspândește împărăția Ta în inimile și viețile noastre astăzi. Fă-ne cunoscut cine ești Tu. Amin.

 

Mai multe sugestii de rugăciune

Mulțumiri și laude: Mulțumiți pentru binecuvântări specifice și lăudați pe Dumnezeu pentru bunătatea Sa.

Mărturisire: Luați câteva minute pentru mărturisire în taină și mulțumiți lui Dumnezeu pentru iertarea Sa.

Îndrumare: Cereți lui Dumnezeu să vă dea înțelepciune pentru provocările și deciziile curente.

Biserica noastră: Rugați-vă pentru nevoile bisericii regionale și mondiale (vezi foaia separată cu cererile).

Solicitări locale: Rugați-vă pentru nevoile curente ale membrilor bisericii, familiei și vecinilor.

Ascultați și răspundeți: Luați-vă timp să ascultați vocea lui Dumnezeu și răspundeți cu laude și cântări.

Imnuri sugerate

Mare ești Tu, Doamne  (#9); E-al rugii mele ceas divin (#191); Binecuvântă pe Domul (#14); Tot mai aproape (#347); Spre Cel din slăvi (#34)

3 comentarii

  1. Geantă Gabriela

    Cu multă plăcere și bucurie parcurg dimineață de dimineață devoționale din săptămâna de consacrare și sunt uimită de îndrumarea practică pe care ne-o transmit. Sunt ca un răspuns la nevoia mea de relație personală cu Dumnezeu. Domnul să vă binecuvânteze frați iubiți care conduceți biserica adventă în aceste vremuri de final!

  2. Ana Fetcu

    Ajuta- ne sa privim cererile,aspirațiile,și dorințele,chiar și întreaga viață doar prin ochii Tăi ,Doamne Dumnezeul nostru,căci la Tine găsim totdeauna alinare,mângâiere și răspuns dar și lumină în înțelegerea lucrurilor????.

  3. Floarea Maruntel

    Bună dimineața, si pacea Domnului Iisus Hristos, ma bucur mult, pentru ca azi,e prima zi,ce am AFLAT legatura cu dtra.,sper sa fie minunat,unire,in Duhul Domnului Iisus Hristos!!! Domnul Dumnezeu, sa fie cu noi,si sa ne binecuvinteze, cu nevoile necesare,pe totii!!! Amen ???? ???? ????

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *