Ziua 4 – Libertatea unei vieți axate pe simplitate

0

Prioritățile credinței

Când postiţi, să nu vă luaţi o înfăţişare posomorâtă, ca făţarnicii, care îşi sluţesc feţele, ca să se arate oamenilor că postesc. Adevărat vă spun că şi-au luat răsplata.  Ci tu, când posteşti, unge-ţi capul şi spală-ţi faţa,  ca să te .arăţi că posteşti nu oamenilor, ci Tatălui tău, care este în ascuns; şi Tatăl tău, care vede în ascuns, îţi va răsplăti. Matei 6:16-18

Postul creează spațiu

O modalitate de a crea spațiu pentru a trăi o viață centrată pe Dumnezeu este postul. Postul înseamnă să ne decongestionăm mintea și viața, făcând loc în mod deliberat mișcării Duhului Sfânt în noi și concentrându-ne asupra lui Dumnezeu și a Cuvântului Său. Biblia menționează adesea postul în legătură cu rugăciunea. Isus a postit înainte de a-și începe slujirea publică (Matei 4:2; Luca 4:2). Apostolii au postit și s-au rugat pentru a fi călăuziți de Dumnezeu (Faptele Apostolilor 13:2, 3), iar în Vechiul Testament, postul era practicat frecvent de bărbații și femeile credincioase (1 Împărați 21:9, 12; 2 Cronici 20:3; Ezra 8:21; Estera 4:3, 16; Isaia 58:6; Ier. 36:9; Dan. 9:3; Ioel 2:12; Ioan 3:5; etc.).

Spre deosebire de postul pentru sănătate, postul biblic nu constă în respectarea unei diete specifice concepute pentru pierderea în greutate și sănătate. În loc de aceasta, este decizia conștientă de a ne abține de la mâncare și de la activitățile care ne distrag atenția pentru o perioadă de timp pentru a ne ruga și a intra în comuniune cu Dumnezeu. Renunțând temporar la ceea ce ne este familiar, dobândim o nouă libertate spirituală. În timpul postului și al rugăciunii, orientarea vieții de zi cu zi se schimbă: de la satisfacerea propriilor nevoi, de la propriile lucrări, la a asculta supus lui Dumnezeu. Postul biblic exprimă dorința noastră de a ne spori dependența față de Dumnezeu și de a acorda atenție lucrurilor spirituale care contează. Acest lucru cuprinde mai mult decât a nu mânca; de fapt, el provoacă fiecare domeniu al vieții noastre. Postind, recunoaștem că dorim să creăm spațiu pentru Dumnezeu prin reducerea oricăror distrageri care ne aglomerează atenția și dorința. Indicăm faptul că dorim să căutăm și să prețuim prezența lui Dumnezeu în viața noastră mai mult decât orice altceva.

Abțineți-vă și includeți

Cum putem trăi această viață de simplitate, în care învățăm să ne concentrăm asupra lucrurilor care contează cu adevărat? La fel cum trebuie să avem grijă la ceea ce mâncăm, trebuie să fim atenți la ceea ce punem în fața ochilor noștri și la ceea ce ne intră în urechi. Ceea ce auzim ne afectează gândurile la fel de mult ca ceea ce vedem. Ce tipuri de muzică, cărți, podcast-uri sau site-uri web provoacă gânduri toxice sau vă ocupă timpul prețios cu lucruri inutile? Pe lângă abținerea de la anumite lucruri, s-ar putea să fie nevoie să includeți în mod deliberat noi obiceiuri care să vă ajute să construiți și să creați gânduri sănătoase și vindecătoare.

O viață de simplitate, o minte descătușată, nu vine din ceea ce ne spune lumea să urmărim. O inimă mulțumită vine din încrederea în Dumnezeu. Când învățăm să ne concentrăm asupra Lui, mai degrabă decât asupra a ceea ce fac alții, și când ne antrenăm să renunțăm la lucrurile care ne distrag atenția, descoperim o viață mai simplă, de odihnă și pace cu Creatorul și Răscumpărătorul nostru.

Haideți să ne rugăm împreună.

 

Timp de rugăciune (30-45 minute)

Rugăciunea folosind  Cuvântul lui Dumnezeu – Matei 6:16-18

Când postiţi, să nu vă luaţi o înfăţişare posomorâtă, ca făţarnicii, care îşi sluţesc feţele, ca să se arate oamenilor că postesc. Adevărat vă spun că şi-au luat răsplata.  Ci tu, când posteşti, unge-ţi capul şi spală-ţi faţa,  ca să te arăţi că posteşti nu oamenilor, ci Tatălui tău, care este în ascuns; şi Tatăl tău, care vede în ascuns, îţi va răsplăti.”

“Când postiți”

Tată Ceresc iubitor, Îți mulțumim că ne oferi tot ceea ce avem nevoie. În excesul și abundența noastră, uităm adesea că prea mult din ceva nu este niciodată bine. Doamne, postul nu vine de la sine, așa că implorăm puterea Ta pentru a alege să ne abținem de la răsfăț și de la orice lucru dăunător, fie că este vorba de mâncare, muzică, filme, cumpărături etc. De asemenea, arată-ne cum putem fi mai atenți în a înlocui ceea ce nu este benefic cu ceea ce este. Ajută-ne să alegem un stil de viață holistic și sănătos. Amin.

“Ca fățarnicii”

Doamne, dorim o transformare a inimii. Iartă-ne pentru ipocrizia noastră, pentru ori de câte ori spunem, învățăm sau predicăm într-un fel, dar trăim în alt fel. Dorim să facem lucrurile pe care le facem pentru Tine dintr-o inimă care Îți este predată Ție, o inimă motivată de iubire, o inimă care este reînnoită de mila, harul Tău și de prezența continuă a Duhului Sfânt. Fie ca postul și toate activitățile noastre spirituale și zilnice să fie o adevărată expresie a prezenței Tale sfinte în inimile noastre. Amin.

Mai multe sugestii de rugăciune

Mulțumiri și laude: Mulțumiți pentru binecuvântări specifice și lăudați pe Dumnezeu pentru bunătatea Sa.

Mărturisire: Luați câteva minute pentru mărturisire în taină și mulțumiți lui Dumnezeu pentru iertarea Sa.

Îndrumare: Cereți lui Dumnezeu să vă dea înțelepciune pentru provocările și deciziile curente.

Biserica noastră: Rugați-vă pentru nevoile bisericii regionale și mondiale (vezi foaia separată cu cererile).

Solicitări locale: Rugați-vă pentru nevoile curente ale membrilor bisericii, familiei și vecinilor.

Ascultați și răspundeți: Luați-vă timp să ascultați vocea lui Dumnezeu și răspundeți cu laude și cântări.

Imnuri sugerate

Îți predau întreaga viață (#335); Eu vreau pe Isus și iubirea Sa (# 372); Zi de zi și-n fiecare clipă (#230); Ca un cerb setos de ape(#356); Pe Isus Îl vreau aproape (#336)

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *