Ziua 3 – Binecuvântarea de a aștepta

2

Prioritățile credinței

Opriţi-vă, şi să ştiţi că Eu sunt Dumnezeu. Psalm 46:10

Virtutea biblică a încetinirii

Într-o epocă de permanentă mișcare și a poluare fonică, nimic nu este mai important decât liniștea și repausul. În viața noastră modernă agitată, urgențele zilnice cer atenția noastră. Ne-am obișnuit cu o mentalitate de tip fast-food, în care ne așteptăm ca lucrurile să se întâmple cât mai repede posibil. Am uitat cum să așteptăm cu răbdare, iar această nerăbdare se poate scurge în umblarea noastră spirituală cu efecte devastatoare. Impulsurile vizuale și distragerile acustice ale acestei epoci hiper-conectate ne fac să fie și mai greu să încetinim și să fim liniștiți. Să învățăm să așteptăm în liniște și să ne concentrăm gândurile asupra subiectelor divine în timp ce vorbim cu Dumnezeu poate părea o practică ciudată pentru mulți oameni din ziua de azi, dar este o virtute biblică care trebuie reînviată. Cultivarea unui spațiu liniștit care nu este aglomerat de alte urgențe și păstrarea unui timp special dedicat devine crucial pentru a ne conecta cu Dumnezeu. A încetini, a sta liniștiți, a respira, a ne aminti de grija tandră a lui Dumnezeu, a aștepta cu răbdare și a nu ne enerva dacă Dumnezeu nu răspunde imediat la rugăciunile noastre – acestea sunt arte pe care trebuie să le învățăm din nou.

Beneficiile așteptării

De-a lungul întregii Scripturi, întâlnim poporul lui Dumnezeu într-o atitudine atentă de așteptare. Scriitorii biblici își exprimă adesea așteptarea prin intermediul unei întrebări: “Până când, Doamne?” (Hab. 1:2; Dan. 8:13). Nu există speranță fără așteptare (Tit 2:13). Nu există răbdare fără așteptare (Rom. 5:3, 4; Apoc. 14:12). Nu există dor fără așteptare (Psalmul 42:1). Nu există viață fără așteptare. Nu există istorie omenească fără așteptare. Așteptarea face parte din existența umană.

În timp ce așteptăm, ne concentrăm adesea asupra problemelor neplăcute și sperăm că acestea vor trece. Dar așteptarea nu înseamnă să stăm pasivi, să nu facem nimic și să sperăm că o situație neplăcută va dispărea cumva. Dintr-o perspectivă biblică, scopul principal al așteptării este de a scoate la lumină cine sunt și cine devin în timp ce aștept. Experiența așteptării mă pune în fața unei decizii spirituale semnificative: În nerăbdarea și nesiguranța mea, pun la îndoială bunătatea și atotputernicia lui Dumnezeu? Sau recunosc că, în așteptare, mă confrunt cu o oportunitate unică care mă va ajuta să devin persoana cea dorită de Dumnezeu? Prin experiența așteptării, pot deveni persoana care altfel nu aș fi fost niciodată.

Dacă privim lucrurile în acest fel, așteptarea devine mijlocul de transformare al lui Dumnezeu, pentru a ne schimba conform voinței Sale. Astfel, așteptarea este cu adevărat o expresie a bunătății și a harului lui Dumnezeu. Ea ne ajută să devenim mai mult ca Dumnezeu, care așteaptă cu mare răbdare, nevrând să se piardă cineva care ar putea fi încă mântuit.

Haideți să ne rugăm împreună.

Timp de rugăciune (30-45 minute)

Rugăciune folosind Cuvântul lui Dumnezeu – Psalm 46:10

”Opriţi-vă, şi să ştiţi că Eu sunt Dumnezeu.”

“Opriți-vă”

Doamne, am fost agitați. Ne-am permis să devenim atât de ocupați și de stresați, gândindu-ne că, dacă nu suntem, atunci suntem cumva mai puțin valoroși. O, Doamne, avem nevoie de ajutorul Tău pentru a încetini, pentru a învăța pur și simplu să ne oprim. Mințile noastre au fost conectate de așteptările sociale să fie mereu în cursă spre ceva. Ajută-ne să apreciem virtutea liniștii și să dobândim binecuvântările pe care aceasta le aduce. Rostește cuvintele “Opriți-vă” în inimile noastre nerăbdătoare. Amin.

“Să știți că Eu sunt Dumnezeu”

Isus iubit, faptul că Tu ești Dumnezeul și Domnul nostru are implicații uriașe pentru viața noastră. Cu toate acestea, părem să ezităm să Te facem Domn al întregii noastre vieți. Ne dorim să avem controlul și se pare că nu ne putem opri din ceea ce facem. Învață-ne că Tu, Creatorul Atotputernic, Cel care umple veșnicia, ești Domnul; că Tu ești în stare să ne duci pe noi și planurile noastre dincolo de tot ceea ce ne putem imagina, dacă doar ne oprim, așteptăm și Te recunoaștem ca fiind Cine ești. Amin.

Mai multe sugestii de rugăciune

Mulțumiri și laude: Mulțumiți pentru binecuvântări specifice și lăudați pe Dumnezeu pentru bunătatea Sa.

Mărturisire: Luați câteva minute pentru mărturisire în taină și mulțumiți lui Dumnezeu pentru iertarea Sa.

Îndrumare: Cereți lui Dumnezeu să vă dea înțelepciune pentru provocările și deciziile curente.

Biserica noastră: Rugați-vă pentru nevoile bisericii regionale și mondiale (vezi foaia separată cu cererile).

Solicitări locale: Rugați-vă pentru nevoile curente ale membrilor bisericii, familiei și vecinilor.

Ascultați și răspundeți: Luați-vă timp să ascultați vocea lui Dumnezeu și răspundeți cu laude și cântări.

Imnuri sugerate

Voia Ta, Doamne  (#361); Sfânt Izvor ceresc (# 234); Mâna Ta, Isus (#643); Tot mai aproape (#347); Deschide-mi ochii (#639)

2 comentarii

  1. Ion Buciuman

    Așteptarea nu este un timp de inactivitate sa o pauza prelungită. Așteptarea este un timp de refacere și pregătire pentru ceea ce urmează.

  2. Jana Stroe

    Tăcerea este liniștea sufletului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *