Ziua 2 – Pericolul de a fi ocupat, lucrând pentru Dumnezeu

4

Prioritățile credinței 

Apostolii s-au adunat la Isus şi I-au spus tot ce făcuseră şi tot ce învăţaseră pe oameni. Isus le-a zis: ‘Veniţi singuri la o parte, într-un loc pustiu, şi odihniţi-vă puţin.‘ Căci erau mulţi care veneau şi se duceau şi ei n-aveau vreme nici să mănânce. Au plecat dar cu corabia, ca să se ducă într-un loc pustiu, la o parte.” –  Marcu 6:30-32

A fi ocupat în lucrarea pentru Dumnezeu

A fi ocupat este rege în lumea noastră. Societatea modernă și presiunea puternică a consumerismului ne-au băgat în cap o convingere: cu cât suntem mai ocupați, cu atât suntem mai respectați. A fi ocupat a devenit un indicator al sârguinței și dorinței noastre de a face bine și de a avansa. Dar, în timp ce suntem ocupați să ne câștigăm existența, am uitat să trăim și să ne bucurăm de viață, ceea ce este tragic. Poate că și mai tragic este pericolul subtil pe care mulți urmași devotați ai lui Hristos l-au adoptat: o mentalitate de a fi ocupați în lucrarea lor pentru Dumnezeu. Adesea o facem din cele mai bune motive posibile. Știm că timpul este scurt. Vrem să realizăm cât mai mult pentru El. Prin urmare, ne străduim să fim ocupați. Vrem să fim buni administratori ai timpului și talentelor noastre. Ne simțim bine să fim ocupați pentru Dumnezeu și, uneori, suntem tentați să credem că Dumnezeu va răsplăti faptul ca suntem ocupați în lucrarea Lui, doar pentru a descoperi că, în acest timp, am pierdut legătura vie cu Răscumpărătorul nostru. Facem lucruri bune din obișnuință, nu în puterea Duhului Sfânt. Și cu cât suntem mai ocupați, cu atât mai mult ne considerăm în concordanță cu scopul lui Dumnezeu. A fi ocupat devine noua normă. Suntem atât de ocupați să glorificăm cât de ocupați suntem, încât ratăm momentele din viață care contează cu adevărat. A fi ocupați ne zdrobește vitalitatea spirituală. Graba este dușmanul oricărei relații de iubire, în special al relației noastre cu Dumnezeul viu din Scriptură. Iubirea cere atenția unui timp fără grabă. 

Datoria de a ne odihni

Nu este de mirare că Dumnezeul Scripturii ne cheamă în mod repetat să stăm pe loc, să ne oprim, să privim ce va face El pentru poporul Său (2 Cron. 20:17; Psalmul 37:7). Dumnezeu îi încurajează pe copiii Săi să nu se grăbească. El știe cât de repede Îl pierdem din vedere atunci când mintea noastră este învăluită în vârtejul activităților umane. Una dintre cele mai frumoase imagini privind pericolul de a fi mereu ocupați în lucrarea pentru Dumnezeu o descoperim atunci când Domnul nostru Isus Și-a luat libertatea de a Se odihni în propria Sa lucrare. Ellen White surprinde în mod minunat acest aspect important al activității Sale cu ucenicii: “Ei își puseseră tot sufletul pentru a lucra spre binele oamenilor, și aceasta le istovise puterea fizică și intelectuală. Era datoria lor să se odihnească.” (Hristos Lumina Lumii, p. 360).

A fi mereu ocupat ne zdrobește vigoarea și eficiența spirituală. Graba este marele dușman al iubirii noastre pentru Dumnezeu. În loc să adăugăm mai multe elemente în calendarul nostru, haideți să

reducem în mod intenționat și să facem loc pentru un timp de liniște cu Creatorul și Mântuitorul nostru, un timp semnificativ și revigorant pentru suflet.

Haideți să ne rugăm împreună.

Timp de rugăciune (30-45 minute)

Rugăciunea folosind  Cuvântul lui Dumnezeu – Marcu 6:30-32

“Apostolii s-au adunat la Isus şi I-au spus tot ce făcuseră şi tot ce învăţaseră pe oameni. Isus le-a zis: ‘Veniţi singuri la o parte, într-un loc pustiu, şi odihniţi-vă puţin.‘ Căci erau mulţi care veneau şi se duceau şi ei n-aveau vreme nici să mănânce.  Au plecat dar cu corabia, ca să se ducă într-un loc pustiu, la o parte. “

 “Veniți singuri la o parte”

Tată, am fost atât de ocupați să facem lucrarea Ta încât am uitat că este lucrarea Ta. Îți mulțumim că ne-ai amintit de nevoia noastră de a veni la o parte, de a lua o pauză, de a respira. Îți mulțumim că nu suntem mașini, ci ființe umane. Iartă-ne când am făcut din ocupația noastră un idol sau când ne-am construit valoarea pe cât de mult realizăm pentru Tine. Te rugăm să transformi ocupația noastră în credincioșie. Amin.

“Într-un loc pustiu”

Doamne, ne-am înconjurat de prea mult zgomot, prea multe lucruri, prea multe distrageri. Fie că ne petrecem timpul lucrând pentru biserică, fie că suntem angajați în alte activități, recunoaștem nevoia noastră de a păși deoparte și de a petrece timp reflectând și odihnindu-ne departe de agitația vieții. Te rugăm să ne dai harul necesar pentru a ne rezerva zilnic timp petrecut numai cu Tine pentru a respira și a ne concentra asupra a ceea ce contează cu adevărat. Amin.

“Odihniți-vă puțin”

 Isus iubit, când ai pășit pe acest pământ, ai înțeles nevoia de odihnă a omenirii. Îți mulțumim pentru că ai exemplificat viața echilibrată pe care ar trebui să o trăim. Arată-ne ce înseamnă odihna adecvată și cum ne putem odihni în mod regulat pentru a ne reîncărca și a ne reorienta. Amin.

Mai multe sugestii de rugăciune

Mulțumiri și laudă: Mulțumiți pentru binecuvântări specifice și lăudați pe Dumnezeu pentru bunătatea Lui.

Mărturisire: Luați câteva minute pentru mărturisire în taină și mulțumiți lui Dumnezeu pentru iertarea Sa.

Îndrumare: Cereți lui Dumnezeu să vă dea înțelepciune pentru provocările și deciziile curente.

Biserica noastră: Rugați-vă pentru nevoile bisericii regionale și mondiale (vezi foaia separată cu cererile).

Solicitări locale: Rugați-vă pentru nevoile curente ale membrilor bisericii, familiei și vecinilor.

Ascultați și răspundeți: Luați-vă timp să ascultați vocea lui Dumnezeu și răspundeți cu laude și cântări.

Imnuri sugerate

Urcă sus pe munte (#193); Eu am un loc ce-mi place mult (# 61); Oare n-ați aflat voi încă (#456); Tot mai aproape (#347);

4 comentarii

 1. Ion Buciuman

  Slow mission and worship. Slow love.

 2. Moisa Aura

  AMIN!!! Domnul să fie cu noi..❤️????????????

 3. Moisa Aura

  AMIN!!!❤️????

 4. Jana Stroe

  Rugăciunia e salvarea sufletului .Amin…!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *