ZIUA 6 – Să închei ziua cu Dumnezeu

0

Luptătorul care se roagă toată noaptea

În zilele acelea, Isus S-a dus în munte să Se roage şi a petrecut toată noaptea în rugăciune către Dumnezeu.” Luca 6:12

Un exemplu pentru noi

Se știe că Isus a petrecut nopți întregi în rugăciune, așa cum a făcut-o în noaptea dinaintea alegerii celor 12 ucenici care, într-o zi, urmau să ducă Evanghelia în lume (Luca 6:12, 13). Poate că și tu ai fi înclinat să stai treaz toată noaptea dacă ai avea o lume de salvat cu ajutorul a 12 păcătoși necalificați. Responsabilitatea era atât de grea. Iată cum Îl descrie Ellen White pe Isus, luptătorul care se roagă toată noaptea:        

Maiestatea cerului, în timp ce a fost angajat în lucrarea Sa pământească, S-a rugat mult Tatălui Său. Adesea era plecat în rugăciune toată noaptea. Duhul Lui era adesea întristat când simțea puterile întunericului acestei lumi, și părăsea orașul aglomerat și mulțimea gălăgioasă, și căuta un loc retras să-și facă rugăciunile. Muntele Măslinilor era locul favorit pentru rugăciunea Fiului lui Dumnezeu. Adesea, după ce mulțimea Îl părăsea pentru a se retrage peste noapte, El nu Se odihnea, deși era obosit de lucrările de peste zi… În timp ce orașul era cuprins de liniște, iar ucenicii s-au întors la casele lor, pentru o reîmprospătare în somn, Isus nu dormea. Rugăciunile Lui sfinte se înălțau spre Tatăl Său, de pe Muntele Măslinilor, pentru ca ucenicii Lui să poată fi păziți de influențele rele pe care aveau să le întâmpine zilnic în lume, și ca propriul Lui suflet să poată fi întărit și sprijinit pentru sarcinile și încercările zilei următoare. Toată noaptea, în timp ce urmașii Lui dormeau, divinul lor Învățător Se ruga. … Exemplul Lui a fost lăsat pentru urmașii Lui. (Mărturii vol.2, p. 508)

Înțelegerea mizelor

În timp ce unii creștini își încep ziua cu Dumnezeu, în parte din cauza fricii de ceea ce îi așteaptă odată ce părăsesc casa, mulți dintre ei o încheie rareori în prezența Lui. După ce au primit ceea ce aveau nevoie pentru a trece ziua, abia dacă se opresc să Îi mulțumească lui Dumnezeu pentru asigurarea celor necesare și protecția Sa asupra vieții lor. Obosiți și istoviți, se lasă în pat fără să se gândească prea mult să Îl caute pe El pentru puterea de a face față încercărilor de mâine. Rareori Îi mulțumesc.

Isus a înțeles realitatea spirituală cu miză mare care Îl întâmpina în fiecare zi. Avea o conștientizare acută a pericolului spiritual cu care se confruntau ucenicii Săi, chiar și atunci când ei nu aveau nici cea mai mică idee (Luca 22:32). Astăzi – și în fiecare zi – să nu ratăm niciodată ocazia de a ne încheia ziua cu inimile înălțate către Dumnezeu în rugăciune și laudă. Să ne rugăm cu stăruință unii pentru alții, pentru ca Dumnezeu să ne păstreze credincioși pe măsură ce ne apropiem  de revenirea  Domnului Isus Hristos.

Să vorbim cu Dumnezeul nostru.

 

Timp de rugăciune (30-45 minute)

Rugăciuni folosind Cuvântul lui Dumnezeu – Luca 6:12

“În zilele acelea, Isus S-a dus în munte să Se roage şi a petrecut toată noaptea în rugăciune către Dumnezeu.”

 “S-a dus pe munte să Se roage”

Isus, suntem atât de recunoscători pentru exemplul Tău pentru noi. Viața Ta este modelul măreț pe care îl urmăm și ne rugăm ca Tu să-Ți trăiești viața în noi. Doamne, recunoaștem nevoia noastră de timp petrecut cu Tine. Ajută-ne astăzi să ne rezervăm momente speciale de liniște pentru rugăciune. Arată-ne “muntele” care ne este disponibil – un loc în care putem să petrecem timp cu Tine și să învățăm să-Ți auzim vocea mai clar. Amin.

“Și a petrecut toată noaptea”

Doamne, cei mai mulți dintre noi nu ne-am rugat niciodată o noapte întreagă. Unii dintre noi se luptă să se roage mai mult de 30 de secunde. Și, deși durata rugăciunii nu determină dacă Tu ne auzi sau nu, ne dăm seama că mai mult timp cu Tine ar avea ca rezultat mult mai multe binecuvântări pentru noi. În comuniunea cu Tine suntem întăriți, ajutați, conduși, condamnați, îndrumați și binecuvântați. Doamne, Te rugăm să ne înveți să ne rugăm și să facem din acest timp sfânt cu Tine o prioritate, atât la nivel individual, cât și ca trup al bisericii. Fie ca noi să ajungem la punctul în care timpul petrecut în rugăciune să fie mai lung decât timpul pe care îl petrecem pe telefoane, în fața televizorului sau concentrați pe alte distracții. Fă-ne luptători ai rugăciunii. Amin.

 “În rugăciune către Dumnezeu”

Dumnezeul nostru iubitor, cu rușine trebuie să recunoaștem că pentru multe provocări nu ne întoarcem mai întâi la Tine, ci la alte surse care nu vin de la Tine. De multe ori nici nu ne dăm seama că am transformat atâtea lucruri sau experiențe în idoli. Te rugăm să ne ierți. Arată-ne unde am căutat lucrurile din această lume în loc să Te căutăm pe Tine. Tu ești Dumnezeul atotputernic și atotputernic al universului. Vrem să Te căutăm doar pe Tine. Doar Ție ne rugăm. Amin.

Mai multe sugestii de rugăciune

Mulțumiri și laude: Mulțumiți pentru binecuvântări specifice și lăudați pe Dumnezeu pentru bunătatea Sa.

Mărturisire: Luați câteva minute pentru mărturisire în taină și mulțumiți lui Dumnezeu pentru iertarea Sa.

Îndrumare: Cereți lui Dumnezeu să vă dea înțelepciune pentru provocările și deciziile curente.

Biserica noastră: Rugați-vă pentru nevoile bisericii regionale și mondiale (vezi foaia separată cu cererile).

Solicitări locale: Rugați-vă pentru nevoile curente ale membrilor bisericii, familiei și vecinilor.

Ascultați și răspundeți: Luați-vă timp să ascultați vocea lui Dumnezeu și răspundeți cu laude și cântări.

Imnuri sugerate

Rămâi cu noi  (#332); Sfânt izvor ceresc (#234); Când val de durere (#316); Ești pacea mea (#310).

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *