Ziua 8: Supunere față de Duhul Sfânt

0

”De aceea vă spun: Orice păcat și orice hulă vor fi iertate oamenilor, dar hula împotriva Duhului Sfânt nu le va fi iertată” (Matei 12:31).

Mărturie

„Nimeni nu trebuie să privească păcatul împotriva Duhului Sfânt ca fiind ceva misterios și nedefinit. Păcatul împotriva Duhului Sfânt este refuzul permanent de a răspunde invitației de a ne pocăi” (Ellen White, Comentarii Biblice Adventiste, vol.5, p. 1093).

Chiar și oamenii plini de Duhul Sfânt mai fac greșeli. Avraam, Moise, David si Petru, toți au avut defecte de caracter, căderi de moment când au fost ispitiți. Chiar și Isus a fost ispitit (Matei 4), dar El niciodată nu S-a supus. Deci doar pentru că umblăm în Duhul în acest moment nu înseamnă că nu e posibil să facem greșeli, dar o greșeală nu e totuna cu împietrirea inimii în păcat.

O femeie mai în vârstă a devenit descurajată și mânioasă. Era foarte puțin tolerantă cu alții, în afară de prietenii cei mai apropiați. Când veneau vizitatori la biserică, mereu făcea remarci ofensive despre copii lor, despre ținută sau orice altceva. Membrii noi botezați și alți membri erau ofensați de criticile ei nepoliticoase. Unii au devenit atât de descurajați încât nu mai veneau la biserică. Nu știam nimic despre aceste lucruri până la una din întâlnirile cu prezbiterii. I-am întrebat dacă știu de ce oamenii nu mai vin la biserică. Câțiva dintre ei au lăsat tăcuți capul în jos. Într-un final, un prezbiter a răspuns: „Frate pastor, este o femeie în biserică care nu-și poate controla limba. Bârfește și critică pe aproape toată lumea. De aceea oamenii nu mai vin la biserică”. „De cât timp se întâmplă asta?”, am întrebat. „De mulți ani”, au răspuns. „De ce nu a făcut nimeni nimic?”, am continuat eu. „Câțiva pastori au încercat, dar fără rezultate”. „Asta nu mai poate continua așa”, am spus, „uite ce propun. Voi merge în vizită la femeia aceasta și îi voi cere să-și schimbe comportamentul în două săptămâni. Dacă nu vrea să se schimbe, atunci numele ei va fi adus în discuție la următorul comitet pentru disciplinare. Mă veți susține în demersul meu?” Toți au fost de acord.

Am făcut aranjamente să mă întâlnesc cu femeia despre care vorbeam. „Știu de ce ai venit”, a spus în timp ce mă așezam în sufragerie. „Știi?” am răspuns eu. „Da”, continuă ea, „ai venit aici să vorbim despre felul în care vorbesc cu oamenii”. „Exact”, am răspuns, „dar cum ai știut?” „Pentru că alți doi pastori au venit la mine acasă să vorbească despre același lucru”. „A ajutat la ceva?” am întrebat eu. „Nu, nu a ajutat.” „De ce?” am întrebat. „Pentru că am dreptul să spun ceea ce cred, iar oamenii sunt prea sensibili.”

Am discutat comportamentul creștin folosind versete ca Efeseni 4:29-31, dar femeia tot nu voia să se schimbe. După ce m-am rugat în liniște, am spus „Ai la dispoziție două săptămâni să-ți schimbi comportamentul, dacă nu, voi fi nevoit să aduc numele tău în  comitet  pentru disciplină, și am și suportul prezbiterilor.” „Nu vei face asta!” a exclamat. „Ba da, o voi face, dacă nu te decizi să schimbi felul în care vorbești cu oamenii.” „Nu pot să cred că prezbiterii te vor susține” a spus ea. „Deja mă susțin, poți să îi întrebi dacă vrei, dar așa stau lucrurile,” am afirmat. Acest lucru a determinat-o pe acea femeie să reflecteze în liniște. Am spus cu blândețe, „Toți te iubim și dorim să faci parte din adunare, dar acest comportament trebuie să se schimbe.”

Sabatul următor nu a venit la biserica. Prietenii ei mă evitau. Știam ca nu e ușor pentru nici unul dintre ei. Următorul Sabat, chiar înainte ca cele două săptămâni să se termine, a venit la biserică. Am mers să o salut. Fața ei era sobră, dar mi-a luat mâna și a ținut-o ferm. „Pastore, a spus ea, m-am gândit la tot ce ai spus. Vreau să știi că văd acum clar că am greșit în toți acești ani. Sper că mă vei ierta și intenționez să-mi cer iertare de la prezbiteri și de la întreaga biserică. Cu ajutorul lui Dumnezeu, voi fi un om diferit.” În timp ce îmi mărturisea aceste lucruri, lacrimi scânteiau în ochii ei, iar eu sunt fericit să spun că și-a ținut promisiunea. Oamenii au început să vina din nou la biserică, iar adunarea creștea repede.

Versete biblice pentru rugăciune

 • Matei 12:31, 32 – Scuzarea păcatului și punerea în locul lui Dumnezeu este blasfemie (Marcu 2:7-11; Ioan 10:33).
 • Evrei 6:4-6 – Este posibil ca și oamenii cu adevărat convertiți să se îndepărteze de Dumnezeu.
 • Evrei 4:7 – Cel mai potrivit moment să asculți de vocea Duhului Sfânt este atunci când iți vorbește pentru prima data.
 • Fapte 7:51 – Nu te opune îndrumării și avertizărilor Duhului Sfânt
 • Luca 13:34 – Predă-ți viața lui Isus înainte să fie prea târziu, așa cum a fost pentru scumpul Lui Ierusalim.

Sugestii pentru rugăciune

 • Tată iubit, fie ca să ascult mereu vocea Ta. Iartă-mă pentru acele momente când am fost încăpățânat. Deschide-mi ochii și urechile pentru a înțelege voia Ta și dă-mi curaj să ascult.
 • Isuse, iartă-mă pentru durerea pe care Ți-am provocat-o atunci când nu am vrut să renunț la păcatele mele. Te rog să nu îndepărtezi Duhul Tău cel Sfânt de la mine și înmoaie-mi inima să primesc îndrumările Tale.
 • Te rog să ierți biserica noastră atunci când nu am ascultat de vocea Ta din Biblie. Ajută-ne ca și adunare să ne curățăm de păcat și să restabilim prezența Duhului Tău între noi.
 • Zidește în noi o inima curată, Dumnezeule, pune în noi un duh nou și statornic! Nu ne lepăda de la Fața Ta și nu lua de la noi Duhul Tău cel Sfânt! Dă ni iarăși bucuria mântuirii Tale și sprijină-ne cu un duh de bunăvoință! Atunci vom învăța căile Tale pe cei ce le calcă și păcătoșii se vor întoarce la Tine. (Psalm 51:10-13)
 • Doamne, ne mijlocim pentru cei care sunt victime ale circumstanțelor sau sunt controlați de vicii. Te rugăm să rupi lanțurile care îi țin legați! Fie ca să îi putem câștiga pentru Tine prin dragostea și înțelegerea noastră.
 • Te rugăm să ne înveți cum să vestim învățăturile fundamentale ale bisericii cu claritate, creativitate și autenticitate biblică. Fie ca dragostea lui Isus să fie esența a tot ceea ce noi credem.
 • Te rugăm să pregătești tineri care să planteze biserici pentru 789 grupuri etnice din cele 9 țări din diviziunea Nord Americană.
 • Te rugăm să ridici misionari medicali care să planteze biserici în cele 830 grupuri etnice din cele 11 țări din Diviziunea Africa Centrală și de Est.
 • Te rugăm să ridici oameni care să lupte în rugăciune pentru 2568 grupuri etnice din cele 4 țări din Diviziunea Asia de Sud.
 • Te rugăm să ridici noi lideri de tineret și să binecuvântezi inițiativa de instruire SYL (Senior Youth Leadership).
 • Îți mulțumim, Părinte, pentru că ai trimis Duhul Sfânt să convertească cele șapte persoane de pe lista noastră de rugăciune.
 • Rugăciuni speciale.

Imnuri sugerate

Vino, Duh de viață sfântă (#141);  Voia Ta, Doamne (#361); Îți predau întreaga viață (#335); Numai cu Isus, voiesc a merge (#365); Nu doresc bogăție (#393).

Traducere: Adriana Gheață

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *