Ziua 7: Rugându-ne prin Duhul Sfânt

0

”Faceți în toată vremea, prin Duhul, tot felul de rugăciuni şi cereri. Vegheați la aceasta cu toată stăruința şi rugăciune pentru toți sfinții” (Efeseni 6:18).

Mărturie

”Domnul Hristos, Mijlocitorul nostru, și Duhul Sfânt mijlocesc fără încetare pentru om, dar Duhul nu pledează pentru noi ca Domnul Hristos, care prezintă sângele Său, hotărât încă de la întemeierea lumii să fie vărsat, ci Duhul lucrează asupra inimii noastre, scoțând din ea rugăciuni, pocăință, laude și mulțumiri. Recunoștința care se revarsă de pe buzele noastre este urmarea faptului că Duhul Sfânt atinge corzile sufletului, aducând amintiri sfinte și înviorând muzica inimii” (Ellen White, SDA Bible Commentary, vol. 6, pp. 1077-78).

Rugăciunea este o provocare. Nu-L putem vedea pe Dumnezeu, iar cei mai mulți dintre noi, rareori Îl  auzim. Nu-L putem atinge și parcă uneori răspunsurile vin foarte greu. De asemenea avem multe întrebări despre modul  în care funcționează rugăciunea  sau de ce pare să nu funcționeze.

Îmi amintesc cum  mă rugam, tânăr fiind și devenind tot mai frustrat. Adesea deveneam somnoros (rugându-mă cu capul plecat și ochii închiși), iar uneori mintea  îmi zbura la lista cu lucrurile pe care trebuia să le fac, în loc de a vorbi cu Dumnezeu. Cântări de genul ”Al rugii ceas, ce dulce ești” erau un mister pentru mine. ”Cum poate cineva să se roage o oră întreagă?” Cu greu mă pot ruga 15 minute. De fapt, un sondaj arată că timpul mediu petrecut în rugăciune de un pastor este  cam 7-10 minute în fiecare zi! M-am simțit vinovat! Dintre toate lucrurile pe care un pastor ar trebui să se angajeze să le facă, rugăciunea este cea mai importantă.

În timp ce studiam amănunțit despre Duhul Sfânt, am dat peste acest text: ”Şi tot astfel şi Duhul ne ajută în slăbiciunea noastră, căci nu știm cum trebuie să ne rugăm. Dar Însuși Duhul mijlocește pentru noi cu suspine negrăite” (Romani 8:26). Nu am înțeles pe deplin acest verset la vremea respectivă, dar era limpede că Duhul Sfânt mă va ajuta în privința rugăciunii. Acest singur gând a început să-mi transforme viața de rugăciune. Dumnezeu promisese că mă va ajuta să mă rog, așa că am început să cer împlinirea acestei făgăduințe din toată inima. Când mă lua somnul, ceream împlinirea promisiunii. Când mintea mea rătăcea, ceream împlinirea promisiunii. Treptat, calitatea rugăciunilor mele și cantitatea timpului petrecut în rugăciune s-au îmbunătățit. De asemenea, pe măsură ce petreceam mai mult timp în rugăciune, provocările personale s-au îmbunătățit sau au dispărut și au început să se întâmple minuni. Nu pot explica de ce, dar pare să fie adevărat : timpul petrecut în rugăciune este la fel de important ca și calitatea a ceea ce spunem.

Chiar dacă rugăciunea este încă o provocare uneori, consider că timpul trece mai repede și nu mai am probleme cu somnolența sau cu gânduri care rătăcesc. Știu că Dumnezeu îmi aude rugăciunile și mai știu că va răspunde când și cum știe El mai bine. Deci, biblic vorbind, a ne ruga în Duhul înseamnă a depune eforturi omenești pentru a ne îmbunătăți timpul petrecut în rugăciune, în timp ce avem încredere că Duhul Sfânt ne va inspira și ne va împuternici.

Câteva idei practice pentru a îmbunătăți viața de rugăciune:

 • Roagă-te cu ajutorul Bibliei. Citește un text și roagă-te Domnului cu privire la ceea ce tocmai ai citit.
 • Folosește muzica. Imnurile și alte cărți de cântări conțin multe rugăciuni. Folosește aceste rugăciuni ca să te ajute să știi ce vrei să spui. Cântarea este o alta formă de rugăciune.
 • Roagă-te într-un loc care să aibă aer curat și unde nimic nu îți distrage atenția.
 • Ține un jurnal de rugăciune. Multor oameni le place să-și scrie rugăciunile și își dau seama că îi ajuta să-și clarifice gândurile și să se exprime mai detaliat.
 • Găsește un partener de rugăciune cu care să te poți ruga în persoană sau la telefon.
 • Participă la întâlniri de rugăciune (la biserica sau în casele oamenilor) sau începe tu însuți o întâlnire de rugăciune.
 • Fă o listă cu lucrurile despre care trebuie să vorbești cu Dumnezeu.

Versete biblice pentru rugăciune

 • Iuda 20 – Rugându-ne prin Duhul Sfânt ne clădim credința
 • Efeseni 6:18 – Faceți prin Duhul, tot felul de rugăciuni și cereri.
 • Luca 6:12 – Isus a petrecut toată noaptea în rugăciune
 • Luca 11:11-13 – Duhul Sfânt vine la noi ca răspuns la rugăciune.
 • 1 Timotei 2:1 – Rugăciunea este cel mai important lucru pe care îl putem face.
 • Luca 22:43 – Ajutorul divin va întări rugăciunile noastre, așa cum a făcut și pentru Isus
 • Geneza 32:24 – Iacov s-a luptat cu Dumnezeu. Uneori, rugăciunea pare un efort greu de făcut
 • Luca 18:1 – Dacă stăruim în rugăciune fără să ne descurajăm vom fi binecuvântați
 • Zaharia 12:10 – Duhul harului și al rugăciunii va fi revărsat asupra noastră și asupra familiilor noastre.

Sugestii pentru rugăciune

 • Tată Ceresc, fă din mine un om al rugăciunii și folosește-mă spre binecuvântarea oamenilor din viața mea. Te rog să reverși Duhul Tău cel Sfânt peste mine și dă-mi putere.
 • Doamne, Te rog, mustră pe Satan și duhurile rele care vor să mă țină în robie. Dă-mi biruință asupra păcatelor prin puterea sângelui Tău.
 • Te rugăm să salvezi ne copiii și nepoții. Trimite orice înger de care cerul se poate lipsi ca să-i îndrume spre viața veșnică. Rupe puterea Satanei asupra lor, ajută-i să vadă bunătatea Ta și dă-le un duh de pocăință.
 • Binecuvântează pe pastorii noștri, instructorii, evangheliștii și membrii bisericii din lumea întreagă cu un duh de rugăciune. Fă ca vocea unita a poporului Tău să se ridice spre Cer într-un puternic cor de laudă și mijlocire.
 • Doamne, cerem ocrotirea Ta pentru copiii și adolescenții vulnerabili. Te rugăm să-i păzești de cei care caută să-i exploateze.
 • Te rugăm să scoți la lucru misionari în orașe, care să înființeze biserici pentru cele 806 grupări etnice din cele 20 de țări ale Diviziunii Inter-Europene.
 • Doamne, îndrumă Tu hotărârile bisericii la Sesiunea Conferinței Generale din anul 2020. Fă ca delegații, liderii și vizitatorii să fie umpluți cu un duh de redeșteptare și dragoste.
 • Punem înaintea Ta cele șapte nume pe care le-am scris în lista noastră de rugăciune. Adu acești oameni aproape de Tine.
 • Cereri de rugăciune locale :

Imnuri sugerate  

Urcă sus, pe munte (#193); Ploaia târzie promisă (#531; În fiecare zori de zi (#698) ; Pe Dumnezeu
rugați (#617) ; O Duh divin, Prea Sfânt (#144);

Traducere: Alina Dica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *