Ziua 8 – Prin vale

1

”Domnul este aproape de cei cu inima înfrântă şi mântuieşte pe cei cu duhul zdrobit” Psalmi 34:18.

DEVOȚIONAL

Eram într-o călătorie misionară de două săptămâni in Iloilo City, Filipine, când am fost chemată la sediul bisericii. ”Doamnă, aveți un apel telefonic din America… Veniți repede!” Inima îmi bătea cu putere în timp ce alergam spre birou și luam telefonul să răspund. Gâfâind, am spus ”Alo?” La celălalt capăt al firului am auzit o voce înlăcrimată care mi-a spus: ”Jodi, Danny a murit!” Mi s-a strâns inima nevrând să cred. ”Cum? Ce s-a întâmplat?” am întrebat.

Fratele meu mai mic, Frank, mi-a dat vestea că fratele nostru mai mare, Danny, care era dependent de alcool și droguri, a fost găsit mort într-un motel, cu un ac înfipt în braț. Luase o supradoză dintr-un amestec mortal de heroină și alcool. Șocată, am închis telefonul și m-am prăbușit plângând în brațele soțului meu. Eram prea departe de casă pentru a fi alături de familia mea și a trebuit să aștept încă o săptămână până când misiunea noastră s-a încheiat.

În timpul zborului lung către casă, amintirile din copilărie m-au potopit. Mi-am amintit momente speciale în care mă jucam cu fratele meu. Mi-am amintit cât de protector era cu mine. M-am gândit la viața lui Danny, la alegerile pe care le făcuse. Inima mea tânjise ca el să aibă o viață mai bună, să-L cunoască pe Dumnezeu și să găsească pace și mulțumire.

Lui Danny i-a fost totdeauna ușor să-și facă prieteni. Părea să fie foarte popular. Dar când a intrat la liceu, prietenii săi erau cei care petreceau, consumau alcool și experimentau droguri. N-a durat mult până când Danny a devenit alcoolic și dependent de droguri, ceea ce l-a făcut să fie un vizitator frecvent al închisorii locale, internat frecvent în centre de dezintoxicare prin ordin judecătoresc. Până la urmă, un avocat din oficiu l-a avertizat pe Danny că dacă nu părăsește orașul și nu se desparte de prietenii săi, s-ar putea să o sfârșească în închisoare. Așa că, pentru o vreme a venit să locuiască împreună cu mine și cu soțul meu.

În timp ce se afla în casa noastră, Danny s-a arătat interesat de lucrurile spirituale. Participa cu noi la altarul familial și chiar s-a înscris la un curs de studiu al Bibliei prin corespondență. Știa răspunsurile corecte și completa studiile în timp record. Viața lui avea un curs diferit și crezând că este stabil, s-a întors acasă. Curând, s-a întors la vechii prieteni și la droguri– de data aceasta căzând mai adânc, folosind droguri  mai puternice, care în cele din urmă i-au luat viața. Cât de mult a fost zdrobită inima lui Dumnezeu când a văzut pe cel pentru care a plătit prețul de răscumpărare, în acea stare, devenit un sclav al viciilor. ”Iubirea divină varsă lacrimi de durere pentru oamenii, care sunt creați după chipul Creatorului lor și care nu acceptă iubirea Sa” (The Spirit of Prophecy, vol.3, p. 13).

Îmi părea rău pentru Danny. Urmărind lupta lui cu dependența, a fost devastator pentru familia noastră. De multe ori profita de părinții noștri, furând de la ei pentru a-și întreține dependența și mințind pentru a nu fi descoperit. Ei n-au mai putut să îl lase să locuiască în casa lor și așa a devenit un om al străzii. Inima mamei era distrusă știind că fiul ei dormea pe străzi iarna, că mănâncă prin adăposturi, dacă mănâncă, rătăcind pe străzi în căutare de noi droguri. I-a dat de mai multe ori  ”o a doua șansă”, dar el nu s-a schimbat niciodată. A murit singur. Sunt așa de sătulă de această lume și de manipulările Satanei asupra celor care sunt slabi și fără Hristos. Nu a fost niciodată planul lui Dumnezeu ca omenirea să treacă prin viață suferind durere și singurătate, înrobită de Satana.

Mă întreb adesea dacă Danny credea că Dumnezeu îl iubea. Mă întreb ce se petrecea în mintea lui în acele ultime momente ale vieții sale. A strigat către Dumnezeu? Va fi el salvat? Nu voi ști niciodată răspunsul în această viață, dar sunt încrezătoare că Tatăl Ceresc a avut mâna Sa asupra lui Danny încă de când s-a născut. Știu că dragostea lui Dumnezeu a fost însoțitorul său permanent, care l-a atras mereu spre Sine cu bunătate și i-a oferit mântuirea.

Sugestii pentru timpul de rugăciune

Laudă

 • Doamne, Te lăudăm pentru darul lui Isus, care a murit ca să ne răscumpere pe noi și pe cei dragi ai noștri.
 • Doamne, Te lăudăm fiindcă ne asculți atunci când Îți vorbim și fiindcă ne răspunzi după voia Ta.
 • Te lăudăm pentru puterea Ta care schimbă vieți.

 Mărturisire și cererea biruinței asupra păcatului

 • Tată, Te rugam să ne arați ce păcate trebuie să mărturisim în taină.Cerem biruința Ta asupra acestor păcate.
 • Iartă-ne pentru acele dăți când nu am fost dispuși să urmăm voia Ta scrisă în Cuvântul Tău.
 • Îți mulțumim că ne ierți așa cum ai spus în 1 Ioan 1:9.

 Cereri și mijlociri

 • Tată, mijlocim pentru acei care ar putea fi victimele unor împrejurări nefavorabile sau controlați de dependență. Te rugăm să rupi lanțurile care îi leagă! Fă să-i atragem înapoi la Tine prin iubirea și grija noastră față de ei.
 • Doamne, Te rugăm, dă-ne inimi pline de înțelegere și compătimire pentru membrii familiilor noastre care au profitat de noi. Ajută-i să vadă iubirea Ta prin faptele noastre.
 • Te rugăm să ne înveți cum să vestim punctele fundamentale ale doctrinei bisericii noastre, cu claritate, creativitate și autenticitate biblică. Fie ca dragostea lui Isus să fie în centrul a tot ceea ce credem.
 • Te rugăm să pregătești tineri care să planteze biserici pentru cele 789 de grupări etnice din cele 9 țări din cadrul Diviziunii Nord Americane.
 • Te rugăm să pregătești voluntari care să slujească celor 70 de grupări etnice din zona Israelului.
 • Te rugăm să ridici misionari medicali care să planteze biserici printre cele 830 de grupări etnice în cele 11 țări din cadrul Diviziunii Africa Centrala și de Est.
 • Te rugăm să ridici oameni ai rugăciunii care să mijlocească pentru cele 2.658 grupări etnice din cele 4 țări ale Diviziunii Asia de Sud. Amintim în mod special ”Speranța TV ” din India și Școala ajutătoare pentru nevăzători din Asi
 • Ne rugăm pentru lucrarea care se face prin casele de editură ale Diviziunii Asia de Sud-Pacific.
 • Ne rugăm ca Tu să împlinești făgăduința din Psalmi 32:8, conducându-ne și îndrumându-ne în timp ce participăm la Provocarea celor  Zece Zile de Rugăciune.
 • Îți mulțumim, Tată, pentru că trimiți Duhul Sfânt să convertească cele șapte persoane de pe lista noastră de rugăciune.

Mulțumiri

 • Doamne, Îți mulțumim că Satana nu are nici o putere asupra noastră.
 • Îți mulțumim că ai pregătit o cale de scăpare, ca ispita să nu ne poată copleși (1 Corinteni 10:13).
 • Îți mulțumim anticipat pentru că răspunzi rugăciunilor noastre.

Imnuri sugerate

Cât va trăi Hristos – 97; În Domnul găsesc adăpost – 270; Sigur la Domnu-n brațe -206; Merg spre casă – 564;  Pe aripi de vultur purtat – 283.

Făgăduințe pe care să le cerem în rugăciune

 • ”Și Dumnezeul meu să îngrijească de toate trebuințele voastre, după bogăția Sa, în slavă, în Isus Hristos” (Filipeni 4:19).
 • ”Tămăduiește pe cei cu inima zdrobită şi le leagă rănile” (Psalmii 147:3).
 • ”Zice despre Domnul: ‘El este locul meu de scăpare şi cetăţuia mea, Dumnezeul meu în care mă încred!’  Da, El te scapă de laţul vânătorului, de ciumă şi de pustiirile ei” (Psalmii 91:2, 3).
 • ”Căci, dacă este cineva în Hristos, este o făptură nouă. Cele vechi s-au dus, iată că toate lucrurile s-au făcut noi” (2 Corinteni 5:17).

Traducere: Alina Dica

 

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *