Ziua 7: Măreția scopului

0

”Adevărat vă spun că, ori de câte ori aţi făcut aceste lucruri unuia din aceşti foarte neînsemnaţi fraţi ai Mei, Mie Mi le-aţi făcut” Matei 25:40.

DEVOȚIONAL

”Ceea ce inimile egoiste ar socoti drept un serviciu umilitor, adică acela de a sluji celor care sunt nenorociți și, din toate punctele de vedere inferiori lor în caracter și rang, este totuși lucrarea îngerilor fără păcat. Spiritul iubirii Domnului Hristos ce se jertfește pe sine este spiritul care cuprinde întreg cerul și care constituie esența binecuvântărilor Lui. Acesta este spiritul pe care urmașii lui Hristos îl vor avea, lucrarea pe care ei o vor face” (Calea către Hristos, p. 77).

 ”Doamne, nu cred că pot să fac acest lucru! De data aceasta faci o mare greșeală! Vreau să lucrez pentru Tine, dar nu aici!” Acesta a fost strigătul meu către Dumnezeu, după ce m-a plasat într-un liceu alternativ pentru adolescenții care trebuiau să-și completeze certificatul de studii și să se pregătească pentru lumea muncii. Mulți dintre acești copii erau fără adăpost, victime ale abuzurilor sau erau implicați în bande, droguri sau chiar prostituție. Petrecusem peste 20 de ani predând într-un mediu de școală creștin, iar această nouă misiune părea mai mult decât puteam eu suporta.

În prima zi de scoală, elevii au intrat în clasă ridicându-și pantalonii și purtând hanorace cu glugi care le acopereau fața. Problemele au izbucnit din prima oră când un băiat a început să urle amenințări obscene față de alți doi tineri. Iată-mă, într-o situație total neobișnuită pentru mine, cu o luptă pe cale să înceapă. Eram intimidată. Limbajul lor vulgar, muzica și imaginile explicite afișate pe ecranele computerelor lor, m-au făcut să tânjesc după mediul meu protejat dinainte. Nu aparțineam acelui loc. Mă simțeam ca un miel printre lupi; ca ucenicii pe marea învolburată, am strigat  ”Doamne, scapă-mă!”

În timpul devoționalului meu de dimineață citisem din cartea lui Ieremia, iar Domnul mi-a adus în minte aceste cuvinte: ”Nu te teme de ei, căci Eu sunt cu tine ca să te scap, zice Domnul… Ei vor lupta împotriva ta, dar nu te vor birui, căci Eu sunt cu tine, ca să te scap” (Ieremia 1:8, 19).

Înălțând o rugăciune pentru ajutor, L-am implorat pe Domnul să-Și  împlinească făgăduința dată lui Ieremia și să aducă liniștea în clasă.  Apoi, cu un curaj nefiresc, am spus elevilor: ”Nu voi permite un astfel de comportament în această clasă. Fiecare din voi să ia loc și să lucreze în liniște la ce are de făcut.” Închipuiți-vă surpriza mea când am văzut că s-a făcut liniște. Am slăvit pe Domnul în inima mea, lăudându-L pentru bunătatea și îndurarea Sa. În următoarele câteva săptămâni, am continuat să-I cer Domnului să mă scoată de la acest loc de muncă. Credeam că nu am ce căuta acolo. El a răspuns rugăciunii mele într-un mod neobișnuit – arătându-mi starea inimii mele.

Lucram cu un elev la computer, când acesta mi-a pus o întrebare ciudată: ”Jodi, tu ai venit  de la o școală creștină, nu-i așa?” Când i-am răspuns:  ”Da”, el a zis: ”Atunci de ce ești aici cu noi?” Întrebarea lui mi-a străpuns inima. Domnul mi-a vorbit, spunându-mi: ”Nu ești pregătită să slujești lumii. Până nu vei trece peste prejudecată și teamă, nu vei fi în stare să descoperi dragostea Mea acestor copii. Ești aici pentru a  face o diferență în viețile lor, pentru a le dezvălui caracterul Meu.” Dumnezeu avea dreptate! Nu eram pregătită să slujesc pentru că nu aveam dragoste. ”Cred că vreau doar să fac o diferență în viața ta ” Mai târziu în după-amiaza ceea, s-a întâmplat același scenariu, dar de data aceasta cu o tânără.

Ce diferență aș fi putut face? Am început cu lucrurile mici, cum ar fi să le  aduc un mic dejun sănătos, încât ei să înceapă ziua cu măcar o mâncare bună. Le-am câștigat încrederea ascultând relatările lor, simțind împreună cu ei în problemele lor și devenindu-le prieten și mentor.

Când tsunami a lovit Asia în 2004, elevii au vrut să știe ce credeam despre această tragedie. Le-am spus că tsunami era un semn că Isus revine în curând. Unul dintre elevii mei, care se lăuda că a fost crescut în biserică, a zis: ”Nu vorbește Apocalipsa despre acest lucru?” L-am invitat să citească un pasaj. Elevii erau foarte serioși când le-am explicat că Isus a avertizat lumea să se pregătească. Am adăugat că dacă cineva dorea să știe cum să se pregătească pentru revenirea lui Isus, aș fi fericită să le spun. Mai târziu în acea zi, o fată a venit în biroul meu și a spus: ”Te rog, vreau să știu!” I-a spus despre dragostea lui Isus pentru ea și fiul ei și am condus-o să-L primească pe Hristos ca Mântuitor al ei. Pe parcursul acelui an, am avut mai multe ocazii să-L prezint pe Isus ”copiilor mei” și de a-i conduce să-L accepte.

”Dumnezeu nu-și conduce niciodată copiii altfel decât ar alege ei înșiși să fie conduși, dacă ar putea vedea sfârșitul de la început și dacă ar zări slava scopului pe care îl împlinesc ca împreună lucrători cu El” (Conflict and Courage, p. 278).

SUGESTII PENTRU TIMPUL DE RUGĂCIUNE

Laudă

 • Doamne, Te lăudăm pentru că ești sensibil la suferințele noastre
 • Te lăudăm pentru aceia care ne-au crescut în credință, conducându-ne spre o relație mai strânsă cu Isus
 • Te lăudăm pentru credincioșia Ta nesfârșită față de noi.

Mărturisire

 • Tată, Te rugăm, arată-ne care păcate să mărturisim în public și care să le mărturisim în taină. Cerem biruința Ta asupra acestor păcate.
 • Doamne, iartă-ne că ne-am îndoit de călăuzirea Ta. Iartă-ne că încercăm să ne găsim propria rezolvare în situații dificile, când Tu poate ne-a pus acolo cu un scop anume.
 • Iartă-ne pentru că am permis fricii și prejudecăților să ne împiedice să împărtășim iubirea Ta cu alții.

Cereri și mijlociri

 • Doamne, ne rugăm pentru ca Tu sa protejezi copiii și tinerii vulnerabili. Te rugăm să îi păzești de toți aceia care caută să îi exploateze.
 • Doamne, fă ca cei care au grijă de copiii fără adăpost să aibă inimi pline de compasiune, mâini tandre și cuvinte pline de bunătate.
 • Ne rugăm pentru familiile acelor copii care sunt răzvrătiți împotriva autorității. Te rugăm să le dai harul Tău pentru a face față situației cu compasiune.
 • Te rugăm să scoți la lucru misionari în orașe, care să planteze biserici printre cele 806 grupuri etnice din cele 20 de țări din cadrul Diviziunii Inter-Europene.
 • Te rugăm să ridici o armată de lucrători misionari care să planteze biserici printre cele 948 grupuri etnice din cele 38 de țări ale Diviziunii Inter-Americane.
 • Te rugăm pentru poverile de pe inimile membrilor bisericii noastre și ale tuturor celor prezenți aici, la ceas de rugăciune.
 • Punem înaintea Ta cele șapte persoane de pe lista noastră de rugăciune. Tata, doar Tu cunoști fiecare situație prin care trec prietenii noștri, familia și colegii  noștri de muncă. Călăuzește-i pe cărarea Ta și adu-i aproape de Tine.

Mulțumiri

 • Mulțumim pentru iubirea și îndurarea Ta necontenită față de noi.
 • Tata, Îți mulțumim că veghezi totdeauna asupra noastră cu grijă plină de iubire.
 • Îți mulțumim pentru înțelegerea și mila față de slăbiciunile noastre.

 Imnuri sugerate

Ca roua din zori – 69; Mergeți la cei pierduți – 430; Zor  deci că vine noaptea – 450; Noi suntem brațele întinse – 427; Iată grânele-și pleacă spicele – 442.

Făgăduințe pe care să le cerem în rugăciune

 • ”Faceţi dreptate celui slab şi orfanului, daţi dreptate nenorocitului şi săracului, scăpaţi pe cel nevoiaş şi lipsit, izbăviţi-i din mâna celor răi.” (Psalmi 82:3,4)
 • ”Da”, zice Domnul, „prada celui puternic îi va fi luată şi cel prins de asupritor va scăpa, căci Eu voi lupta împotriva vrăjmaşilor tăi şi voi scăpa pe fiii tăi” (Isaia 49:25).
 • ”Religia curată şi neîntinată înaintea lui Dumnezeu, Tatăl nostru, este să cercetăm pe orfani şi pe văduve în necazurile lor şi să ne păzim neîntinaţi de lume” (Iacov 1:27).

Traducere: Alina Dica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *