Ziua 6: Darul pocăinței

0

”Smeriți-vă dar sub mâna tare a lui Dumnezeu, pentru ca, la vremea Lui, El să vă înalțe” 1 Petru 5:6.

DEVOȚIONAL

Domnul G. era un profesor respectat la o școală mică cu internat de pe dealurile din estul Washington-ului, Statele Unite ale Americii. Această școală nu preda doar citit, scris, matematică sau abilități vocaționale, ci și principiile de bază ale unei vieți creștine. Studenții învățau să predea studii biblice, să predice la întâlniri evanghelistice, să predea lecțiile Școlii de Sabat în bisericile locale și să împlinească nevoile localității unde locuiau. Domnul G. avea un rol vital in această educație.

Domnul G. preda din cartea Calea către Hristos elevilor clasei a 11-a. Folosea metode practice pentru a imprima în mintea studenților simplitatea evangheliei și avea pe suflet ca aceștia să înțeleagă principiile unei umblări zilnice cu Isus. Viața sa era o mărturie a puterii lui Dumnezeu și sublinia mereu studenților săi cât era de important să înceapă ziua cu Hristos. „Consacră-te lui Dumnezeu în fiecare dimineață; acesta să fie primul lucru pe care îl faci. Rugăciunea ta să fie: ‘Ia-mă Doamne, să fiu cu totul al Tău. Pun planurile mele la picioarele Tale. Folosește-mă azi în serviciul Tău. Rămâi cu mine și toată lucrarea mea să fie făcută prin Tine’” (Calea către Hristos, p. 70).

Domnul G. nu preda doar lecții de Biblie pentru clasele superioare, ci preda și tâmplărie băieților din clasa a 9-a. Ora era împărțită în două. Mai întâi, ei studiau dintr-o carte; după aceea, practicau ceea ce au învățat. Într-o zi, în timpul orei, domnul G. ajuta trei băieți să construiască un zid de sprijin,  timp în care ceilalți trei se jucau pe o grămadă de cherestea. Domnul G a cerut băieților să plece de lângă cherestea, pentru că aceasta putea cădea și accidenta pe cineva. Băieții au continuat să se lupte pe lemne, iar când profesorul a mers sa vorbească cu aceștia, o scândură mare i-a căzut pe picior. Dansa într-un picior de durere, ținându-se de celălalt. Băieții, crezând că este foarte amuzant, arătau înspre el și râdeau. Imediat, domnul G s-a mâniat. Cuvinte aspre au ieșit din gura lui. La fel ca Moise, care și-a pierdut cumpătul în fața copiilor lui Israel, și-a pierdut cumpătul în fața elevilor săi.

Fugind într-un birou apropiat, domnul G a strigat la Dumnezeu: „Am greșit, Doamne! Nu voi mai putea preda de azi înainte!” Încet, îndurarea și mila lui Isus i-au mângâiat sufletul, aducând pocăință. „Pe mulți dintre cei care sunt în adevăr conștienți și doritori a trăi pentru Dumnezeu, [Satana] ii face adesea să se ocupe de propriile lor greșeli și slăbiciuni; despărțindu-i astfel de Hristos, el nădăjduiește să câștige biruința. … Rămâi liniștit în Dumnezeu! El este în stare să păzească ce I-ai încredințat. Dacă te vei lăsa în brațele Sale, El te va face să ajungi mai mult decât iubitor prin Cel care te-a iubit” (Calea către Hristos, p. 71, 72).

În timp ce se ruga, un gând i-a venit în minte: ”Nu poți sta în acest birou toată ziua; trebuie să mergi la acei băieți și să le spui că M-ai reprezentat greșit prin acțiunile tale.” Smerit, s-a întors afară la băieții, care se învinuiau pentru ieșirea domnului G. „Nu L-am reprezentat pe Isus astăzi înaintea voastră, și îmi pare rău.” Băieții au încercat să-l liniștească, spunând „Nu este nici o problemă! Toată lumea o face. Este ceva normal!”

Ora următoare, domnul G trebuia să predea Biblie. Ceruse elevilor să citească Calea către Hristos, capitolul 5, Consacrarea, apoi să scrie un gând care i-a impresionat. Când a intrat in clasă, nu se simțea pregătit emoțional să predea. Studenții și-au ocupat locurile iar una din fete și-a pus lucrarea pe biroul lui. Domnul G a aruncat o  privire  și ochii i-au căzuta pe o frază: „Speranța ta nu se află în tine însuți; ea este în Hristos” (Calea către Hristos, p. 70). Această propoziție era exact ceea ce avea nevoie.

Mulți ani mai târziu, a primit o scrisoare de la unul din acei băieți. „Știu că nu vă mândriți cu modul cum v-ați purtat în ziua aceea la ora de tâmplărie”, scria in scrisoare. „Dar vreau să știți că exemplul dumneavoastră de umilință, încercând să îndreptați  lucrurile și cerându-ne iertare, a vorbit inimii mele. Acum, fiind părinte, a trebuit să-mi cer iertare  de multe ori când greșesc și exemplul dumneavoastră m-a ajutat să fiu un tată mai bun.”

„Va trebui adesea să ne plecăm și să plângem la picioarele Domnului Hristos din cauza scăderilor și greșelilor noastre, dar nu trebuie să ne descurajăm. Chiar dacă suntem biruiți de vrăjmaș, nu suntem lepădați, nu suntem uitați și respinși de Dumnezeu. Nu! Domnul Hristos este la dreapta lui Dumnezeu, mijlocind pentru noi” (Calea către Hristos, p. 64).

SUGESTII PENTRU TIMPUL DE RUGĂCIUNE

Laudă

 • Doamne, Te lăudăm pentru Avocatul nostru, care mijlocește pentru noi.
 • Te lăudăm pentru că poți transforma înfrângerea noastră în biruință.
 • Te lăudăm, Doamne, pentru că nu suntem lepădați, nici uitați, chiar dacă am căzut.

Mărturisire

 • Doamne, arată-ne lucrurile din viața noastră care au nevoie de intervenția Duhului Sfânt.
 • Iartă-ne pentru acele momente când ne pierdem răbdarea și spunem cuvinte aspre sau pline de mânie.
 • Te rugăm să ne dai puterea Ta de a ne cere iertare când ne-am purtat urât cu alții.

Cereri și mijlociri

 • Doamne, Te rugăm să ne dai pacea Ta atunci când ne confruntam cu situații care ne mânie sau ne enervează.
 • Ne rugăm pentru cele 8.208 școli adventiste cu aproape 2 milioane de elevi. Fie ca aceste școli să predea mereu adevărul biblic și să pregătească tinerii pentru slujire și misiune.
 • Dă-ne Doamne înțelepciune, să putem ajunge la culturile seculare care nu au nici un interes față de religie. Duhul Tău cel Sfânt să dărâme zidurile care înconjoară inimile lumești.
 • Ne rugăm pentru grupurile de oameni la care încă nu s-a ajuns în Asia, incluzând musulmani, budiști și hinduși. Mulți poate nu au auzit niciodată numele lui Isus. Dă-ne înțelepciune specială să venim în întâmpinarea nevoilor lor.
 • Te rugăm binecuvântă lucrarea de a propovădui oamenilor înrobiți de spiritism, idolatrie și crezuri animiste. Ajută-ne să înțelegem felul lor de a vedea lumea și să le prezentăm un Mântuitor personal.
 • Doamne, Te rugăm să inspiri adventiștii din întreaga lume să se roage mai mult ca niciodată. Ajută-ne să cerem împreuna revărsarea ploii târzii. Te rugăm pentru împlinirea făgăduințelor din Ioel 2, Osea 6, și Faptele Apostolilor 2.
 • Ne rugăm pentru cele 541 grupuri etnice din țările Diviziunii Africii de Sud – Oceanul Indian. Te rugăm să-i călăuzești în adevărul biblic.
 • Arată-ne cum să îndeplinim nevoile fizice și spirituale ale refugiaților. Fie ca biserica noastră să fie cunoscută pentru dragostea pentru toți oamenii, indiferent cine sunt sau de unde provin.
 • Ajută-ne să proclamăm cu credincioșie și în totalitate întreita solie îngerească din Apocalipsa 14. Orice învățătură  să aibă ca punct central neprihănirea și dragostea lui Hristos.
 • Ne rugăm de asemenea pentru cele 7 sau mai multe persoane de pe lista de rugăciune (spuneți numele dacă este adecvat).

Mulțumiri

 • Îți mulțumim, Doamne, că Tu poți să ne ferești să cădem (Iuda 24).
 • Îți mulțumim pentru pocăință, iertare și împăcare.
 • Îți mulțumim pentru exemplul de servire lăsat de Hristos. Te rugăm, dă-ne putere să urmăm modelul pe care ni L-a lăsat.

Imnuri sugerate

Binecuvântă pe Domnul – 14;  Ca roua din zori – 69;  Isus, Prieten minunat – 90; Doresc a Ta prezență -231.

Făgăduințe pe care să le cerem în rugăciune

 • ”Dacă ne mărturisim păcatele, El este credincios și drept ca să ne ierte păcatele și să ne curățate de orice nelegiuire” 1 Ioan 1:9.
 • ”Copilașilor, vă scriu aceste lucruri ca să nu păcătuiți. Dar, dacă cineva a păcătuit, avem la Tatăl un Mijlocitor, pe Isus Hristos, Cel neprihănit” 1 Ioan 2:1.

Traducere: Adriana Gheață

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *