Ziua 3: Cea mai mare luptă

0

Mă veţi căuta, şi Mă veţi găsi dacă Mă veţi căuta cu toată inima.  Ieremia 29:13

DEVOȚIONAL

 ”Întreaga noastră inimă trebuie să se supună lui Dumnezeu; dacă nu, nici o schimbare nu se va produce în noi prin care să fim făcuți iarăși asemenea Lui…Lupta împotriva eului personal este cea mai mare și cea mai grea din câte s-au văzut vreodată. Supunerea eului și renunțarea noastră totală pentru Dumnezeu cer strădanii; dar înainte de a fi schimbați, înnoiți în sfințenie, noi trebuie să ne supunem lui Dumnezeu.” (Calea către Hristos, p. 43)  Încă din copilărie am avut dorința de a fi ca Isus. Îmi consacram zilnic viața Lui și Îl rugam să mă schimbe. El  mi-a răspuns la rugăciune în modul cel mai interesant.

Socrul meu, George, s-a mutat la noi după ce soția sa a murit de cancer. Eram fericiți să îl avem mai aproape și ne doream ca el să facă parte din viața fiicei noastre. Speram ca locuirea cu noi și participarea la altarul familial ar  putea avea o influență spirituală pozitivă asupra lui.

Locuiam într-o fermă cu hambar, lac, pășune și cu sălbăticiuni care treceau des pe proprietatea noastră. George era mare iubitor de activități în natură, așa că acesta era un loc excelent pentru anii de pensie. În fiecare dimineață se plimba pe malul lacului. Într-o zi, cum nu s-a întors de la plimbarea sa la ora obișnuită, soțul meu a plecat să-l caute.  L-a găsit  căzut într-un tufiș de mure. În următoarele săptămâni George s-a plâns de furnicături în picioare și îi era greu să meargă.  Analizele i-au găsit o tumoare care făcuse metastază la coloană. Medicul său l-a programat la  operație  pentru a înlătura tumoarea. Ca rezultat a rămas paralizat de la mijloc în jos.

Decât să îl internăm într-un cămin cu posibilități  de îngrijire medicală, ne-am hotărât să am eu grija de dânsul acasă. Nu aveam pregătire de asistentă medicală. Făcusem doar un curs intensiv cu asistenta care l-a externat din spital.. Ziua mea consta din a-l spăla pe George, a-i îngriji escarele, a-i da medicamentele si a-l muta din pat în scaun si înapoi. Era incredibil de umilitor pentru el faptul că nu putea să-și poarte singur de grijă, iar eu am suportat consecințele frustrării sale.

Împreună cu soțul meu am plănuit o vacanță de un weekend și am aranjat ca un tânăr să aibă grija de George în timp ce noi eram plecați. În seara dinaintea plecării, l-am pus pe George in pat, l-am sărutat pe frunte și i-am amintit că dimineață vom pleca pentru weekend. Auzind aceasta, George a izbucnit mânios: ”Tu ești responsabilă pentru mine! Nu ai dreptul  să pleci și să mă lași cu altcineva!” I-am răspuns la fel,  spunându-i: ”Ești un bătrân egoist, irațional!”

Imediat mi-am dat seama că greșisem și nu mă purtasem ca un creștin. Am alergat, plângând,  în camera mea și am căzut pe pat.  ”Doamne, ce nu este în regulă cu mine? De ce nu îmi pot controla temperamentul? Oare Tu lucrezi cu adevărat în viața mea?” Răspunsul a venit cu blândețe: ”Eu lucrez în viața ta și răspund rugăciunii tale de a semăna mai mult cu Mine. Ești supărată pe George. El iți ocupă tot timpul și te simți copleșită de această situație fără ieșire. Resentimentul este păcat și dacă mi-l dai Mie, iți voi da harul de a putea să continui să-l îngrijești pe  George.

”Mulți care își consacră în mod sincer viețile în slujba lui Dumnezeu sunt surprinși și dezamăgiți când se confruntă cu obstacole și se lovesc de încercări și încurcături ca niciodată mai înainte. Ei se roagă pentru un caracter creștin, pentru a fi pregătiți pentru lucrarea Domnului, și sunt aduși în împrejurări care par să stârnească toată răutatea caracterului lor… (Atunci) El le dă ocazia să-și corijeze aceste defecte și să devină (persoane) apte pentru serviciul Său” (Divina Vindecare, p. 470, 471).  ”Pocăința cuprinde în sine o adâncă părere de rău de păcatele săvârșite și o continuă ferire de a le mai face. Noi nu vom renunța pe deplin la păcat până când nu vom ajunge să simțim păcătoșenia lui; până când nu vom ajunge să-l părăsim cu toată inima noastră, până atunci nu se va produce adevărata schimbare în viața noastră” (Calea către Hristos, p. 23).

Am văzut cum arăta resentimentul și nu mi-am dorit  să am așa ceva în inimă. Mi-am mărturisit păcatul și am decis să trăiesc pentru Dumnezeu. L-am rugat să mă spele și să îmi dea o inimă nouă. M-am dat jos din pat, mi-am șters ochii de lacrimi și i-am cerut iertare lui George. Pacea mi-a umplut inima și înfrângerea mea s-a transformat în biruință. Până la urmă a trebuit să-l internăm pe George într-un cămin de bătrâni pentru că îngrijirea de care avea nevoie depășea puterile mele. Într-o seară am primit un telefon prin care ni se spunea să venim deoarece George suferise un atac cerebral. Soțul meu s-a așezat lângă el și i-a șoptit la ureche: ”Tată, știi că Isus te iubește? Dacă Îi ceri în inima ta, El te mântuiește.” Singurul semn vizibil că George înțelesese a fost o lacrimă care a curs pe obrazul său.  Cred că în ultimele sale clipe el l-a acceptat pe Isus ca Mântuitor personal.

SUGESTII PENTRU TIMPUL DE RUGĂCIUNE

 Laudă

 • Doamne, Te lăudăm fiindcă ne dai putere și ne sprijini atunci când suntem slabi
 • Te lăudăm că nu ne părăsești atunci când cădem
 • Te lăudăm, Doamne, pentru că ai aruncat păcatele noastre în marea uitării și nu-Ți mai aduci aminte de ele.

Mărturisire

 • Doamne, iartă-ne pentru momentele în care am lăsat eul să pună stăpânire pe noi
 • Te rugăm să ne ierți că au fost situații când Te-am reprezentat greșit înaintea altora
 • Iartă-ne pentru că adesea ne-am lipit  de păcat, în loc să Te lăsăm să-l îndepărtezi din viața noastră.
 • Doamne, Te rugăm să ne cercetezi inima. Vezi dacă suntem pe o cale rea și du-ne pe calea veșniciei (Psalm 139 : 23, 24). [Petreceți câteva momente în rugăciune tăcută, permițând Duhului Sfânt să vă cerceteze inima].

Cereri și mijlociri

 • Doamne, ajută-ne să fim răbdători și buni, arătând dragostea și mila Ta celor care ne supără și ne acuză.
 • Te rugăm, ajută-ne să perseverăm în perioade dificile, mai ales atunci când iubirea este incomod de manifestat.
 • Ne rugăm pentru cei care au grijă de bătrâni și/sau bolnavi în familiile lor. Dă-le răbdare, putere și iubire.
 • Doamne, Te rugăm  să ușurezi teama celor care se confruntă cu boala în faza terminală. Dă-le  Tu curaj și pace în suflet.
 • Ne rugăm pentru cele 202 milioane de oameni din cele 41 orașe la care s-a ajuns atât de puțin în Diviziunea Asiei și Pacificului  de Sud, ca ei să Îl cunoască pe Isus.
 • Ne rugam pentru responsabilii Departamentului Școala de Sabat /Lucrarea Personală  din fiecare biserică locală, în timp ce ei caută să împlinească planul lui Dumnezeu și să ajungă la cei din jur prin slujire plină de iubire, studii biblice și mărturie personală.
 • Ne rugăm pentru ADRA și activitățile în care sunt implicați pentru a veni în ajutorul celor în nevoie din toată lumea.
 • Ne rugăm și pentru cele șapte persoane (sau mai multe) din lista noastră personală de rugăciune.

Mulțumiri

 • Îți mulțumim că vei pune o strajă înaintea gurii noastre şi vei păzi ușa buzelor noastre
 • Îți mulțumim pentru iubirea ca a lui Hristos ce ai pus-o în noi pentru acei care sunt greu de iubit.
 • Îți mulțumim că în timp ce caracterul Tău prinde formă în viața noastră, oamenii vor fi atrași către Tine.
 • Doamne, Îți mulțumim că ne asculți, că ne răspunzi la rugăciuni și pentru că lucrezi în toate ca să împlinești voia Ta.

SUGESTII DE CÂNTĂRI

Rămâi cu noi – 332; Numai Tu, Isuse – 307; De iubești pe Domnul – 238; Speranța mea e doar Hristos-250; Întraripat în mine – 354.

Făgăduințe pe care să le cerem în rugăciune

 • ”Domnul întăreşte paşii omului când Îi place calea lui;  dacă se întâmplă să cadă, nu este doborât de tot, căci Domnul îl apucă de mână” (Ps. 37:23 ,24)
 • ”Dar cei ce se încred în Domnul îşi înnoiesc puterea; ei zboară ca vulturii; aleargă, şi nu obosesc, umblă, şi nu ostenesc” (Is. 40:30,31).
 • ”Domnul este tăria mea şi scutul meu; în El mi se încrede inima şi sunt ajutat. De aceea îmi este plină de veselie inima şi-L laud prin cântările mele. » (Ps. 28:7)

Traducere: Alina Dica

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *