GHIDUL LIDERULUI

0

Bine ați venit la cele Zece Zile de Rugăciune 2018! Dumnezeu  a lucrat multe minuni  prin programul celor Zece Zile de Rugăciune de când a început sub denumirea de Operațiunea Ploaia Globală  în 2006. Duhul Sfânt a lucrat redeșteptare, convertiri, pasiune reînnoită pentru evanghelizare și a vindecat relații. Cu adevărat, rugăciunea este locul de naștere al redeșteptării!

Aceste linii directoare au menirea să te ajute pe  tine ca lider. Prima secțiune  se referă la temele legate de cele Zece Zile de Rugăciune 2018, iar partea a doua include indicii care să te ajute pe tine și  grupa ta de rugăciune. Amintește-ți că acestea sunt doar idei și resurse. Poți schimba lucrurile după cum te conduce Duhul.

În timpul celor Zece Zile de Rugăciune, 10-20 ianuarie  2018, grupa ta ar trebui să se întâlnească zilnic  în persoană sau prin telefon pentru o oră de rugăciune unită. Ziua a unsprezecea, 20 ianuarie, cade în Sabat. Este o zi în care sărbătorim tot ceea ce a făcut Dumnezeu ca răspuns la rugăciunea unită. Sperăm ca aceste idei și sugestii să te ajute să faci din cele Zece Zile de Rugăciune 2018 o experiență puternică pentru grupa mică sau familia bisericii.

Pe măsură ce te angajezi în această călătorie, ia-ți timp să citești mărturiile celor care au participat la cele Zece Zile de rugăciune 2017:

SHADRECK CHARRUBIRA

”Mulțumim! Adunarea noastră a fost redeșteptată și am fost martorii unei mari unități acolo unde înainte era divizare. Am văzut pe Hristos în Sanctuarul Ceresc iar rugăciunea noastră este să continuăm să rămânem în El. Unitatea este răspunsul semnificativ al lui Dumnezeu la rugăciunile noastre și vă voi trimite și alte mărturii personale pe măsură ce ele vor fi împărtășite.”

GWEN PAKUA, SARAKOLOK KIMBE, WEST NEW BRITAIN, PAPUA NOUA GUINEE

”Mulțumim pentru acest program minunat. Am fost ales ca ajutor de responsabil cu rugăciunea în micuța noastră biserică. Am început programul cu  un Sabat de post și rugăciune, apoi cele Zece Zile de Rugăciune au început miercuri. Au participat un mare număr de membri ai bisericii. Ca răspuns la rugăciunile noastre, misiunea locală a desemnat un pastor pentru adunarea noastră, după câțiva ani în care nu am avut nici unul. Vă rog să vă rugați pentru mine și pentru mica noastră biserică.”

DANNY MOONIE, DES BARRAS, ST. LUCIA

” Biserica noastră a aranjat ca un autobuz să ia de acasă membrii bisericii în fiecare seară în timpul celor  Zece Zile de Rugăciune. Șoferul autobuzului adusese deseori membri la întâlnirile de rugăciune de duminică seara și miercuri seara, după care se întorcea să îi ia la terminare. În prima seară a programului nostru, cineva a invitat șoferul să rămână și să participe. Și a rămas ! În seara aceea s-a dus acasă și a împărtășit experiența cu logodnica sa, și a încurajat-o să participe și ea în seara următoare. Amândoi au fost prezenți în fiecare seară, până la sfârșit. Către finalul celor Zece Zile de Rugăciune au discutat cu prezbiterul bisericii despre planul lor de a se căsători în curând și de a-L urma pe Dumnezeu. Rugați-vă pentru ei! Fiecare seară din aceste zece zile a fost o binecuvântare. Am parcurs seară de seară materialul furnizat și în plus am citit din Sfânta Scriptură pasaje din viața lui Hristos, de la Ultima Cină până la Înviere. În fiecare seară am fost plini de Duhul Sfânt. Uneori erau 40 de participanți, din care 20 erau vizitatori din împrejurimi. Am simțit prezența lui Dumnezeu și știu că mulți s-au rugat pentru noi în tot acest timp. Fie ca Dumnezeu să continue să toarne Duhul Său în biserica Sa.”

DORIS JOHNSON, RICHMOND, VIRGINIA, USA

”Cele Zece Zile de Rugăciune  au fost o binecuvântare. Am experimentat revărsarea Duhului Sfânt peste vorbitori, participanți și peste cei din lucrarea de rugăciune prin telefon. Au sunat oameni din cinci state (USA) și din diferite denominațiuni. Îi mulțumim Domnului pentru folosirea acestei lucrări de rugăciune prin care se câștigă multe suflete pentru Împărăția Sa.”

BEAULITY DUBE

”Ce experiență minunată am avut pe parcursul celor Zece Zile de Rugăciune. M-am rugat Domnului ca El să se îngrijească de plătirea taxelor mele școlare – nu aveam nici o idee de unde și cum aveam să le am. Slujim unui Dumnezeu viu! Cererea mea a fost împlinită în  ziua următoare și voi lăuda totdeauna pe Domnul pentru credincioșia Sa față de poporul Său!”

ELIJAH MWAKIO, KENYA COAST FIELD

”La începutul anului, Justin era foarte deprimat, mai ales când era vorba despre situația financiară și familia sa. După cele  Zece Zile de Rugăciune, a găsit pace și mulțumire în suflet. Aceasta este ceva ce nu experimentase niciodată în viața sa și recunoaște că Dumnezeu este cu adevărat bun și măreț.”

RONNIE NAIDOO, JOHANNESBURG, SOUTH AFRICA

”Biserica noastră (Northside SDA) a participat la cele  Zece Zile de Rugăciune  de șase ani de zile. În acest an, grupul nostru s-a întâlnit ca de obicei. Ne-am rugat, L-am lăudat pe Domnul, am încheiat întâlnirea și ne-am întors la casele noastre. În noaptea aceea am primit un mesaj, că unul din membrii a fost răpit și dus într-un loc părăsit. De obicei, situații ca acestea se termină cu rezultate fatale. Membrii bisericii noastre s-au pus pe genunchi și rugăciuni s-au înălțat către Dumnezeul slavei – ca nimic rău să nu i se întâmple copilului Său. După o oră, am primit vestea că Wesley a fost eliberat, viu și nevătămat. Nu știu cum să explic această minune decât că Dumnezeu a trimis îngerii Săi să vină în ajutorul copilului Său. Mașina a fost recuperată și Wesley a fost zguduit de întâmplarea aceasta, dar credința lui în Dumnezeu s-a dublat. La numai două zile după experiența trăită, a fost în stare sa-și îndeplinească atribuțiile în Sabat așa cum fusese programat. A lui Dumnezeu să fie slava și fie ca aceasta experiență să fie o încurajare pentru frații și surorile noastre din toată lumea.”

Date generale despre cele Zece Zile de Rugăciune

De ce să studiem îmbrăcămintea Marelui Preot?

Dumnezeu face toate lucrurile cu un scop. Fiecare detaliu are o semnificație și un motiv pentru care există. Acest lucru include și îmbrăcămintea marelui preot. În cartea Patriarhi și Profeți  citim că ”Tot ce era legat de îmbrăcămintea şi purtarea preoţilor trebuia să fie astfel încât să imprime, în cei ce-i priveau, un simțământ al sfințeniei lui Dumnezeu, al sfințeniei închinării şi adorării Sale şi al curăţiei ce se cerea acelora care veneau în prezenţa Sa” (pag.351). Să examinăm simbolurile îmbrăcămintei  preoțești pentru a vedea ce putem învăța pentru noi înșine în secolul douăzeci și unu.

Teme zilnice

Pentru fiecare din cele zece zile a fost pregătită o temă. Prima pagină prezintă un plan propus pentru timpul de rugăciune și include idei pentru  rugăciuni specifice și cântări de cântat împreună. A doua pagină conține pasaje din Biblie și din scrierile sorei White  care adaugă o perspectivă  temei din acea seară. Vă recomandăm  să aveți câte un exemplar pentru fiecare participant, ca fiecare să poată urmări în timpul întâlnirilor de rugăciune. Se pot copia pe ambele fețe.

Bisericile din toată lumea se vor uni în rugăciune pentru tema fiecărei seri. Alăturați-vă lor în rugăciune  folosind versetele din Scriptură, citatele și sugestiile de rugăciune ale fiecărei teme. Cu toate acestea, nu simțiți că trebuie să vă grăbiți prin întreaga listă de sugestii. Eventual vă puteți împărți pe grupe mici care să se roage pentru diferite puncte de pe listă.

Unele cereri de rugăciune se referă în mod specific la Biserica Adventistă mondială. Este important să ne rugăm împreună pentru familia bisericii noastre, dar va trebui să adaptați timpul de rugăciune și să folosiți teme de rugăciune mai generale dacă grupa voastră include vizitatori. Rugați-vă să puteți primi cât mai bine vizitatorii încât să simtă că fac parte din grupă.

Pasaje din scrierile Ellen White despre simbolismul îmbrăcămintei preotului

Am inclus pasaje din scrierile Ellen White și câteva versete biblice pentru fiecare din cele zece zile. Acestea explică ce reprezintă diferitele piese ale  veșmântului preoțesc. Sugerăm să fie citite împreună cu grupa. Acest lucru se poate face fie la începutul timpului de rugăciune, pentru a ști mai multe despre subiectul întâlnirii, fie undeva la jumătatea timpului de rugăciune.

Timp sugerat pentru fiecare secțiune de rugăciune

Cât timp petrecem la fiecare secțiune de rugăciune va varia probabil de fiecare dată când vă veți ruga împreună. Următoarele durate sunt sugerate pentru că de obicei funcționează bine:

  • Bun venit/ Introducere: 2-5 minute
  • Citirea Scripturii și a pasajelor s. White: 3 minute
  • Lăudând pe Dumnezeu în rugăciune: 10 minute
  • Mărturisire și cerând biruința asupra păcatului în rugăciune: 3-5 minute
  • Rugăciuni de mijlocire și cereri: 35 minute
  • Rugăciuni de mulțumire: 10 minute

Mijlocire pentru șapte persoane

Încurajați pe fiecare să ceară lui Dumnezeu să le arate șapte persoane pentru care să se roage în timpul celor zece zile. Pot fi  membri ai familiei, prieteni, colegi, membri ai bisericii, etc. Încurajați-i să se roage ca Duhul Sfânt să conducă aceste șapte persoane la Domnul Isus. Membrii grupei ar trebui de asemenea să ceară lui Dumnezeu să le arate cum să se roage pentru nevoile specifice și cum  să ajungă la cele șapte persoane în timpul celor zece zile.

Serviciile divine din Sabat în timpul celor Zece Zile de Rugăciune 2018

Puneți un accent special pe rugăciune și împărtășiți mărturii despre rugăciuni ascultate în timpul serviciilor divine în ambele Sabate. Fiți creativi – există multe moduri de a împărtăși familiei bisericii ceea ce se întâmplă în cadrul întâlnirilor zilnice de rugăciune.

Sărbătoarea din ultimul Sabat

Ultimul Sabat, în mod deosebit, ar trebui să fie un timp de mare bucurie pentru tot ceea ce a făcut Dumnezeu de-a lungul celor zece  zile. Includeți timp amplu pentru împărtășirea experiențelor și rugăciunilor ascultate, învățătură/predică biblică  despre rugăciune și timp pentru cântare. Conduceți adunarea într-un timp de rugăciune așa încât cei care nu au participat la întrunirile zilnice să poată  experimenta bucuria  de a se ruga împreună cu alții. Vezi materialele pentru Ziua a 11 a pentru mai multe idei.

Continuarea celor Zece Zile de Rugăciune 2018

Rugați-vă mult cu privire la modul în care Dumnezeu vrea ca biserica/grupa voastră  să continue ceea ce El a început în timpul celor Zece Zile de Rugăciune 2018. Poate că veți  continua cu o întâlnire de rugăciune săptămânală. Sau poate Dumnezeu vrea ca să începi o nouă lucrare în biserică sau o acțiune în folosul celor din localitatea ta. Fii deschis și mergi acolo unde te conduce Dumnezeu. Cu siguranță vei fi uimit atunci când umbli cu El.

 Experiențe

Împărtășiți-ne, vă rugăm, cum a lucrat Dumnezeu în cele Zece Zile de Rugăciune 2018! Istorisirile voastre vor fi o încurajare pentru mulți alții. Le puteți trimite la zecezile.rugaciune@gmail.com

Factori ai unei rugăciuni unite

Împreună într-un cuget

Când cineva se roagă pentru o problemă la Dumnezeu, asigurați-vă că și alți câțiva se roagă pentru același lucru într-un cuget- aceasta  aduce putere! Să nu credeți că dacă cineva s-a rugat pentru un lucru, nimeni altcineva nu mai trebuie s-o facă. ”Vă mai spun iarăşi că, dacă doi dintre voi se învoiesc pe pământ să ceară un lucru oarecare, le va fi dat de Tatăl Meu care este în ceruri” (Matei 18:19). Cât este de încurajator ca alții să se roage pentru problemele tale!

Cerând împlinirea făgăduințelor lui Dumnezeu

Am pregătit un material cu făgăduințe a căror împlinire poate fi cerută în rugăciune. Încurajează grupa să ceară împlinirea lor când se roagă. Este atât de ușor să ne concentrăm asupra problemelor noastre. Dar atunci când cerem împlinirea făgăduințelor lui Dumnezeu, credința noastră crește și ne amintim că împreună cu Dumnezeu nimic nu  este imposibil. Făgăduințele ne ajută să ne luăm ochii de pe slăbiciunile și dificultățile noastre și să privim la Isus. Pentru fiecare luptă și pentru fiecare slăbiciune putem găsi în Scriptură făgăduințe a căror împlinire să o cerem. Încurajați oamenii să caute mai multe făgăduințe și să le scrie pentru a cere împlinirea lor în viitor.

“Să-i spunem Domnului nevoile noastre cu o simplitate venită din adâncul inimii şi să cerem împlinirea făgăduințelor Sale cu o asemenea credință, încât adunarea să ştie că am învățat să luptăm cu Dumnezeu în rugăciune şi să biruim. Cei din adunare vor fi încurajați să creadă că Domnul este prezent şi îşi vor deschide inima pentru a primi binecuvântările Sale îmbelşugate. Încrederea în sinceritatea voastră va creşte şi vor fi dispuşi să asculte şi să primească învățătura prezentată de vorbitor. ” (Evanghelizare, p. 146).

”Dumnezeu are un cer plin de binecuvântări pentru aceia care vor colabora cu El. Toţi cei ce-L ascultă, pot, cu multă încredere, să ceară împlinirea făgăduințelor Sale. Dar noi trebuie să dăm pe faţă o încredere deplină, neșovăielnică, în Dumnezeu. Adesea El întârzie să ne răspundă, pentru a ne pune la probă credinţa noastră sau pentru a pune la încercare sinceritatea dorințelor noastre. Dacă am cerut după Cuvântul Său, atunci noi ar trebui să credem în făgăduințele Sale şi să prezentăm cererile noastre cu încredințarea că ele nu vor fi refuzate.” (Parabole p. 145)

Postul  

Invită pe cei care participă la cele Zece Zile de Rugăciune să ia în considerare un tip anume de post: fie de la televizor, muzică laică, filme, internet, dulciuri sau alte mâncăruri care sunt greu de digerat. Folosiți timpul câștigat astfel pentru rugăciune și studiul Bibliei, cerând lui Dumnezeu să vă ajute pe tine și pe cei din adunare să aveți o legătură mai strânsă cu Hristos. Adoptând o dietă simplă, membrii grupei vor permite minții lor să fie mai receptivă la vocea Duhului Sfânt.

Duhul Sfânt

Fii sigur că ai cerut ca Duhul Sfânt să-ți arate cum și despre ce să te rogi în viața cuiva sau într-o situație anume. Biblia ne spune că nu știm cum trebuie să ne rugăm și că Duhul Sfânt mijlocește pentru noi.

”Noi nu trebuie numai să ne rugăm în numele Domnului Hristos, ci și prin inspirația Duhului Sfânt. Aceasta explică ceea ce trebuie să înțelegem când se spune că Duhul ‘mijlocește pentru noi cu suspine negrăite’ (Romani 8, 26). Lui Dumnezeu Îi place să răspundă la asemenea rugăciuni. Când cu căldură și stăruință înălțăm o rugăciune în numele Domnului Hristos, în chiar această stăruință se află garanția din partea lui Dumnezeu că El este gata să răspundă la rugăciunea noastră ‘nespus mai mult decât cerem sau gândim noi’ (Efeseni 3, 20).” (Parabole, p.147, sublinierea autorului).

Apropierea fizică  

Când începeți întâlnirea de rugăciune, invitați pe fiecare să se apropie. Când oamenii se apropie să formeze un cerc strâns, acest lucru ajută la promovarea unui spirit de unitate, care este foarte important pentru rugăciunea unită. Dacă oamenii sunt împrăștiați prin sală este dificil să audă rugăciunile celorlalți.

Un jurnal de rugăciune

Păstrarea uni jurnal de rugăciune în timpul celor Zece Zile de Rugăciune poate fi pentru participanți un mod bun de a asimila tema zilnică de rugăciune, de a-și asuma angajamente concrete față de Dumnezeu și de a recunoaște binecuvântările primite. Scriind rugăciunile noastre și păstrând o evidență a răspunsurilor lui Dumnezeu este dovedit a fi o cale de încurajare.

Există câteva moduri prin care acest lucru poate fi inclus în cele Zece Zile de Rugăciune. Dacă doriți, puteți rezerva un timp în decursul întâlnirilor de rugăciune pentru ca oamenii să noteze în jurnalele lor răspunsurile lor la îndemnurile lui Dumnezeu. Sau, puteți ține un jurnal al grupei în care să notați cererile și răspunsurile – fie un caiet, fie un afiș, fie online. Pentru aceasta e nevoie doar să trageți o linie pe mijlocul paginii. Scrieți cererile în coloana din stânga și răspunsurile în dreapta. Este interesant și clădește credința să te uiți înapoi și să vezi cum a răspuns Dumnezeu la rugăciuni!

Reverență

Încurajează  și dă exemplu de atitudine de reverență. Ne apropiem de sala tronului Regelui universului. Să nu tratăm timpul de rugăciune în mod neglijent prin poziție sau comportare. Cu toate acestea, nu este necesar ca toată lumea să îngenuncheze tot timpul. Vrei ca oamenii să se simtă confortabil pentru o oră, de aceea încurajează oamenii să îngenuncheze, să se așeze sau să stea în picioare așa cum îi conduce Dumnezeu și se simt confortabil.

Rugăciuni de o propoziție

Rugăciunile ar trebui să fie scurte și la obiect. Acest lucru dă altora ocazia de a se ruga și ei. Încercați să va limitați rugăciunile la câteva propoziții. Fiecare persoană se poate ruga de mai multe ori. Propozițiile scurte fac timpul de rugăciune interesant și permit Duhului Sfânt să impresioneze grupa cum să se roage. Nu e nevoie să deschidem și să închidem fiecare rugăciune  scurtă cu fraze precum: ”Tatăl nostru” și ”Amin”. Este o conversație cu Dumnezeu în curs de desfășurare, fiecare aducându-și contribuția.

Liniște

Ca lider, nu domina timpul de rugăciune. Scopul este să se roage toți. Momentele de liniște sunt minunate, pentru că dau lui Dumnezeu timp să vorbească inimilor noastre. Permite Duhului Sfânt să lucreze și dă fiecăruia timp să se roage.

Cântări

Cântări spontane în grupă, amestecate printre rugăciuni, adaugă frumusețe întâlnirii de rugăciune. Cântările potrivite se găsesc la sfârșitul fiecărei teme. Nu simți nevoia de a le folosi pe toate – sunt doar simple sugestii. Cântarea este și o cale bună de trecere de la un tip de rugăciuni la altul.

Cereri  de rugăciune

Nu solicitați grupei cereri de rugăciune. În schimb, spuneți oamenilor  să se roage pentru problemele lor și încurajați pe ceilalți să se alăture, rugându-se pentru problemele celorlalți. Iată de ce: timpul! Vorbind despre cererile de rugăciune va lua mare parte din timpul de rugăciune. Satana este încântat dacă ne poate ține de vorbă despre problemele noastre în loc de a ne ruga pentru ele. Membrii grupei vor începe adesea să dea sfaturi și să sugereze soluții. Puterea vine de la Dumnezeu! Cu cât ne rugăm mai mult, cu atât se declanșează mai multă putere.

Timpul tău zilnic

Este atât de important! Fii sigur că tu ca lider petreci zilnic timp la picioarele lui Isus, vorbind cu El și citind din Cuvântul Său. Dacă vei face din cunoașterea lui Dumnezeu prioritatea numărul unu în viața ta, acest lucru va deveni o experiență atât de frumoasă pentru tine. ”Din locul ascuns al rugăciunii a venit puterea care a zguduit lumea în marea Reformă. Acolo, cu liniște sfântă, slujitorii lui Dumnezeu și-au sprijinit picioarele pe stânca făgăduințelor Sale.” (Tragedia veacurilor,  p. 209).

Traducere: Alina Dica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *