Ziua 2: Mărturia Duhului Sfânt

0

”Și când va veni El, va dovedi lumea vinovată în ce privește păcatul, neprihănirea și judecata.” (Ioan 16:8).

Mărturie

„Duhul Sfânt este o persoană, pentru că El mărturisește împreună cu duhul nostru că suntem copiii lui Dumnezeu. Când mărturia aceasta este adusă, ea poartă cu sine propria dovadă. În astfel de momente, noi credem și suntem siguri de faptul că suntem copiii lui Dumnezeu” (Ellen White, Evanghelizare, p.616).

Duhul Sfânt lucrează în viața noastră în trei pași (Ioan 16:8-11). În primul rând, ne convinge de păcat pentru a ne aduce la Isus. În al doilea rând, ne convinge de neprihănirea Domnului Hristos, care este suficientă pentru a ne salva. În al treilea rând, El alungă pe Satana și păcatul din viața noastră (Ioan 16:11).

Părinții mei și-au crescut cei șase copii (eu sunt al cincilea) în așa fel încât să creadă în Dumnezeu și în Biblie. Am învățat că este un cer de câștigat și un iad de care să ne ferim. Cu toate acestea, nu am căutat să avem o relație cu Dumnezeu sau să ne încredem în El. Fratele mamei mele, unchiul meu, s-a căsătorit cu o femeie adventistă. Într-o zi, unchiul meu Harold i-a spus proaspetei sale soții că îi va dovedi din Biblie faptul că ea nu trebuie să păzească Sabatul (Sâmbătă). Totuși, după mult studiu, el a realizat că adevăratul Sabat al Bibliei era, într-adevăr, Sâmbăta. Curând Harold a fost botezat și a devenit adventist de ziua a șaptea.

La timpul potrivit, Harold a împărtășit cu familia noastră noua lui credință și, deși am încercat din răsputeri, nu am reușit să combat învățătura biblică despre Sabat. Nu voiam să serbez Sabatul. Era o piedică în planurile mele. Cu trecerea timpului, convingerea Duhului Sfânt că sunt un păcătos sortit pieirii se adâncea în mintea și inima mea. Știam că nu-L urmam pe Dumnezeu și că nu voi fi mântuit. Cam pe vremea aceea, am primit o scrisoare de la unchiul Harold, în care descria cum va fi cerul, folosind Biblia ca autoritate. Pe măsură ce ascultam descrierea cerului, am simțit o dorință puternică de a-mi preda viața lui Dumnezeu. Atunci am auzit vocea lui Dumnezeu în inimă atât de clar, ca și cum era lângă mine. „Dacă nu îți predai viața Mie acum, nu o vei face niciodată.” M-am speriat foarte tare. Renunțam la cer in schimbul lucrurilor de pe acest pământ. M-am ridicat de pe scaun, am mers în camera mea și am închis ușa după mine. Am îngenuncheat lângă pat și, pentru prima dată, m-am rugat din toată inima. Nu știam exact ce să spun, dar într-un final m-am rugat, „Doamne, vreau să fiu ceea ce Tu vrei să fiu. Vreau să fac ceea ce Tu vrei să fac și vreau să merg acolo unde Tu vrei să merg.”

În momentul în care am rostit rugăciunea, am simțit o schimbare înăuntru. Am fost eliberat de vechea mea furie și amărăciune, iar dragostea, pacea și bucuria lui Dumnezeu mi-au umplut inima. Știam că Dumnezeu mi-a ascultat rugăciunea și știam ce am de făcut. M-am ridicat de pe genunchi și am mers să-i spun mamei vestea cea bună – faptul că voi începe să trăiesc pentru Isus și să păzesc Sabatul. Lacrimi de bucurie curgeau pe obrajii ei. În următoarele zile, am început să mă despart de fiecare înclinare păcătoasă care mă ținea legat de această lume. Unii oameni nu înțelegeau decizia mea, iar drumul înainte încă nu era foarte clar, dar conștiința mea era curată și inima plină de bucurie! Am început să studiez cu un pastor adventist local și am început să înțeleg  mult mai bine voia lui Dumnezeu pentru viața mea. În cele din urmă, am fost botezat și am devenit membru al bisericii adventiste de ziua a șaptea. A fost cea mai buna decizie pe care am luat-o vreodată!

Texte biblice pentru rugăciune

Pavel a întrebat odată pe 12 bărbați din Efes: „Ați primit voi Duhul Sfânt când ați crezut?” (Fapte 19:2). Tu cum ai răspunde? Bărbații Efeseni au zis: „Nici nu am auzit măcar ca a fost dat un Duh Sfânt.”

 • Ioan 16:8-11 – Este lucrarea Duhului Sfânt să ne convingă de păcatele noastre și să ne conducă la Isus.
 • Romani 3:10, 23 – Nu este nici un om neprihănit, toți au păcătuit și sunt lipsiți de slava lui Dumnezeu.
 • Romani 6:23 – Plata păcatului este moartea, dar darul lui Dumnezeu este viața veșnică prin Isus Hristos.
 • Ioan 3:16 – Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, încât a dat pe singurul lui Fiu, ca oricine crede în El, să nu piară, ci să aibă viață veșnică.
 • Efeseni 2:8, 9 – Suntem mântuiți prin har, nu prin bunătatea noastră. Este darul lui Dumnezeu, nu  faptele noastre.
 • 1 Ioan 5:11-13 – Dacă l-am acceptat pe Isus prin credință, știm că avem viața veșnică.
 • Romani 8:16 – Însuși Duhul adeverește împreună cu duhul nostru și știm că suntem fii și fiice ale lui Dumnezeu.

În fiecare zi, pe măsură ce ne apropiem de Isus în rugăciune, primim iertarea și indurarea Lui.  Așa cum copiii lui Israel au ieșit în fiecare zi să primească mana din cer, tot așa și noi ne reînnoim zilnic relația cu Isus, Pâinea Vieții (Ioan 6:58). Prin prezența Duhului Sfânt în viața noastră, ne mărturisim păcatele  lui Dumnezeu, acceptăm neprihănirea Domnului Isus în dreptul nostru și avem puterea de a rezista ispitelor celui rău (Galateni 5:16).

Sugestii de rugăciune

 • Tată ceresc, știu că sunt un păcătos. Te rog iartă-mi toate păcatele așa cum ai promis (1 Ioan 1:9). Mulțumesc! De asemenea, mi-ai promis viață veșnică dacă Îl accept pe Isus ca Mântuitor. Astăzi Îl aleg pe Isus. Abia aștept ca El să revină!
 • Isuse, vreau să umblu mereu în prezența Duhului Sfânt așa încât să pot detecta când se apropie diavolul și îngerii lui. Dă-mi tăria Ta să recunosc și să rezist ispitelor lor (Iacov 4:7).
 • Îți încredințez Ție mântuirea mea. Fă să am o încredințare fericită și încrezătoare, astfel încât, să pot prin viața mea, să atrag suflete pierdute la Tine.
 • Doamne, atât de mulți oameni din biserici în ziua de azi au doar religie. Nu-l cunosc pe Isus și harul Lui salvator. Te rog trimite Duhul Tău cel Sfânt să îi convingă de păcat și să îi conducă la Isus. Fă-i să fie obosiți de simple ceremonii. Fie ca aceștia să flămânzească după adevărata prezență a lui Dumnezeu în viața lor.
 • Doamne, Te rugăm pentru ca cei care sunt captivi în sens spiritual și psihic să fie eliberați de vinovăție și robie.
 • Doamne, Te rugăm să ridici și azi studenți valdenzi care doresc să fie  dispuși să-Ți slujească în locuri dificile.
 • Te rog să ridici misionari curajoși, doritori să lucreze printre cele 746 etnii din cele 20 de țări din Orientul Mijlociu.
 • Ne rugam pentru Mișcarea Misionară 1000 din diviziunile Asia de Nord-Pacific și Asia de Sud-Pacific. Fie ca acești tineri să fie împuterniciți să facă lucrarea lui Dumnezeu.
 • Ne rugăm ca cele 202 milioane de oameni din 41 orașe din Diviziunea Asia de Sud-Pacific la care s-a ajuns cel mai puțin să î-L cunoască pe Isus.
 • Ne rugăm pentru tinerii care slujesc în locuri periculoase prin ‚Un An în Misiune’ și ‚Misiunea Caleb’.
 • Ne rugăm și pentru cele șapte persoane sau mai multe din lista de rugăciune.
 • Rugăciuni specifice:

Imnuri sugerate

Ce fericire, am pe Isus (#387) ; Eu cred (#56); Spirit Sfânt, cu har divin (#143); Numele Tău minunat (#10); Un Nume ca al nimănui (#67)

 

Traducere: Adriana Gheață

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *