Ziua 1: Să cunoști și să crezi

1

”Poate o femeie să uite copilul pe care-l alăptează şi să n-aibă milă de rodul pântecelui ei? Dar chiar dacă l-ar uita, totuşi Eu nu te voi uita cu niciun chip.” Isaia 49:15

DEVOȚIONAL

Poate un copil să înțeleagă pe deplin iubirea lui Dumnezeu dacă el nu a simțit iubirea unui tată pe acest pământ? Ținând cont de experiența mea, este foarte dificil. Am avut patru tați. Tatăl meu  biologic a divorțat de mama mea pe când ea era însărcinată cu mine. Am simit foarte profund respingerea lui. Al doilea soț al mamei mele era un alcoolic abuziv – a încercat chiar să mă omoare. Următorul tată vitreg era bun, dar era un om lacom. Împreună cu alți doi prieteni de ai lui au jefuit trei bănci. A ajuns în închisoare, iar mama mea a divorțat de el.

Anii copilăriei mele nu au fost deloc plăcuți. Eram nesigură, fără stimă de sine și simțeam că nu mă iubește nimeni. Mi-a fost foarte greu să îmi fac prieteni la scoală. Ca adolescentă, tânjeam să fiu acceptată de colegii mei, dar căutările mele după dragoste n-au făcut decât să mă facă să mă simt goală pe dinăuntru și singură. Nu știam că Tatăl meu Ceresc lucra în spatele scenei pentru a umple acest gol. ”Mai înainte ca să te fi întocmit în pântecele mamei tale te cunoșteam… te chem pe nume: ești al Meu.” (Ieremia 1:5; Isaia 43:1). ”Eu vă voi fi Tată, şi voi Îmi veți fi fii și fiice, zice Domnul cel Atotputernic.”(2 Corinteni 6:18).  ”Căci tatăl meu… mă părăsește, dar Domnul mă primește.” (Psalmii 27:10)/

Când aveam 19 ani, o prietenă m-a invitat să particip la un concert care se ținea la biserica ei. Unul din liderii grupului de muzică a făcut acest apel: ”Dacă viața ta este goală și te simți singur, de ce nu i-ai da o șansă lui Isus?” Cuvintele sale și muzica mi-au atins inima și am răspuns chemării de a ieși în față și de a-L primi pe Isus în inimă.

Citeam Evanghelia după Ioan când am ajuns la acestă frază: ”Căci Tatăl Însuși vă iubește” (Ioan 16:27) Am fost șocată! Auzisem că Isus mă iubește, dar și Tatăl? Chiar pot crede așa ceva? Tot ce știam despre Dumnezeu Tatăl era faptul că părea atât de departe de mine – undeva în Cer – și că El putea vedea tot ce făceam. Mi-era teamă de El. Pe măsură ce  citeam Scripturile, începusem să-L iubesc pe Isus. Dar Isus venise să ne arate dragostea Tatălui. Când Filip a spus: ”Doamne, arata-ne pe Tatăl,” Isus a răspuns: ”De atâta vreme sunt cu voi şi nu M-ai cunoscut, Filipe? Cine M-a văzut pe Mine a văzut pe Tatăl.” (Ioan 14:8,9).

A trebuit să accept faptul că Dumnezeu Tatăl m-a iubit cu adevărat prin Fiul Său, Isus Hristos. ”Cel dintâi pas pe care-l facem pentru a ne apropia de Dumnezeu este acela de a cunoaște și crede iubirea pe care El o are față de noi (1 Ioan 4, 16), deoarece suntem îndemnați să venim la El, constrânși de iubirea Sa” (Cugetări de pe Muntele Fericirilor, p. 104). ”Dar Dumnezeu Își arată dragostea față de noi prin faptul că, pe când eram noi încă păcătoși, Hristos a murit pentru noi” (Romani 5:8). ”Dumnezeu era în Hristos, împăcând lumea cu Sine, neţinându-le în socoteală păcatele lor…” (2 Corinteni 5:19).

Odată ce am înțeles că Dumnezeu m-a iubit necondiționat, am găsit putere să iert taților mei faptul că m-au respins. Dumnezeu mi-a dat harul de a merge mai departe. Acum știu că am un Tată Ceresc și că sunt fiica Dumnezeului Cel Preaînalt, Împăratul Împăraților. Tatăl nostru Ceresc înțelege nevoia omului de  a fi iubit și acceptat. El nu m-a uitat!

Dar cum rămâne cu cel de-al patrulea tată vitreg al meu ? Aveam 11 ani când mama s-a recăsătorit. Din cauza tuturor celorlalți bărbați care ne-au părăsit, mă întrebam dacă acesta va rămâne. A rămas. L-am adoptat ca tată și l-am iubit ca și cum ar fi fost tatăl meu biologic. El mi-a asigurat siguranță și iubire așa cum ar fi făcut dacă ar fi fost tatăl meu adevărat. Mama mea nu mai este acum, dar tatăl meu este încă o parte esențială a vieții mele. Un tată înseamnă mai mult decât o legătură de sânge.

Dar tu ? Ai fost abandonat de un  părinte sau de un membru al familiei tale? Tânjești să fii acceptat și să te simți în siguranță ? Tânjești să fii iubit necondiționat ?  ”Trăiți în legătură cu Hristos cel viu și El vă va ține tare cu o mână care nu vă va lăsa. Să cunoaștem și să credem iubirea pe care o are Dumnezeu față de noi și atunci vom fi în siguranță. Iubirea aceasta este o fortăreață de neînvins împotriva tuturor înșelăciunilor și asalturilor Satanei.” (E.G.W – Cugetări de pe Muntele Fericirilor, p. 119). ”Numele Domnului este un turn tare, cel neprihănit fuge în El și stă la adăpost.” (Proverbe 18:10).

SUGESTII PENTRU TIMPUL DE RUGĂCIUNE

Laudă

 • Tată, Te lăudăm fiindcă Tu ne-ai iubit mai întâi
 • Te lăudăm pentru ca ne-ai atras la Tine cu dragostea Ta (Ieremia 31:3)
 • Te lăudăm pentru purtarea Ta de grijă consecventă
 • Doamne, Te lăudăm pentru puterea Ta vindecătoare

Mărturisire

 • Doamne, Te rugăm să ne ierți orice păcat care ne împiedică să avem o experiență mai profundă cu Tine. [Petrece câteva momente în rugăciune tăcută, permițând Duhului Sfânt să-ti cerceteze inima și să-ți descopere  orice păcat pe care ai nevoie să-l mărturisești personal lui Dumnezeu, nu în public].

Cereri și mijlociri

 • Doamne, ne rugăm așa cum a spus apostolul Pavel în Efeseni 3:17-19:
  • ca Tu să găsești o locuință permanentă în inimile noastre pe măsură ce învățăm să ne încredem în Tine
  • ca rădăcinile noastre să pătrundă adânc în solul iubirii Tale
  • ca să înțelegem lățimea, lungimea, adâncimea și înălțimea iubirii Tale
  • ca să fim umpluți cu toată plinătatea lui Dumnezeu.
 • Îți cerem să ne umpli cu iubirea Ta și să ne faci pasionați în privința iubirii semenilor prin Isus
 • Ne rugăm pentru familiile a căror viață este plină de haos, durere și confuzie
 • Binecuvântă, Te rugăm, sutele de mii de activități misionare pe întreg pământul de-a lungul anului 2019. Ne rugăm în mod special pentru planul de evanghelizare prin «Implicarea Totală a Membrilor» în India în iunie 2019 și Papua Noua Guinee, mai 2020.
 • Ne rugăm pentru membrii adventiști care înfruntă persecuții sau închisoare datorită credinței lor.
 • Ne rugăm pentru reînviorare spirituală printre tinerii adventiști de ziua a șaptea care frecventează liceele și universitățile de stat din lumea întreagă. Fie ca ei să devină ambasadori plini de viață ai lui Hristos.
 • Ne rugăm pentru 69% din populația pământului care nu au beneficiat de nici o prezentare clară a lui Isus Hristos
 • Doamne, ne rugăm pentru cele șapte persoane (sau mai multe) din lista noastră personală de rugăciune. Fie ca ei să permită Duhului Sfânt sa lucreze în viețile lor. Ne rugăm și pentru nevoile personale ale acelora care sunt adunați aici și pentru nevoile bisericii locale.

 Mulțumiri

 • Tată Ceresc, Îți mulțumim pentru cei (spune numele) care ne-au iubit și ne-au crescut
 • Mulțumim că mâna Ta a fost peste noi încă înainte de a ne naște ( Psalmi 139:13)
 • Doamne, iți mulțumesc că Ți-ai fi dat viața pentru mine chiar dacă aș fi fost doar eu pe acest pământ (Parabolele Domnului Hristos, p.187).
 • Îți mulțumim că răspunzi rugăciunilor noastre chiar înainte de a cere.

SUGESTII DE CÂNTĂRI

Spune-mi povestea iubirii – 120; Atâta har – 161; O poartă-n ceruri s-a deschis – 207; Veniți căci vreau a spune – 386.

Făgăduințe pe care să le cerem în rugăciune

 • ”Căci Tatăl Însuși vă iubeşte, pentru că M-aţi iubit şi aţi crezut că am ieşit de la Dumnezeu.” Ioan 16:27
 • ”Domnul mi Se arată de departe: „Te iubesc cu o iubire veşnică, de aceea îţi păstrez bunătatea Mea!” Ieremia 31:3
 • ”Vedeţi ce dragoste ne-a arătat Tatăl: să ne numim copii ai lui Dumnezeu! Şi suntem. Lumea nu ne cunoaşte, pentru că nu L-a cunoscut nici pe El.” 1 Ioan 3:1

 

Traducere: Alina Dica

Un comentariu

 1. Emilia

  Aceste comentarii, rugăciuni și laude la adresa lui Dumnezeu, imi eliberează sufletul.Amin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *