Lectură suplimentară – Binecuvântarea detoxifierii digitale în Sabat.

0

Ci tu când te rogi…

Adu-ţi aminte de ziua de odihnă, ca s-o sfinţeşti.  Să lucrezi şase zile şi să-ţi faci lucrul tău. Dar ziua a şaptea este ziua de odihnă închinată Domnului, Dumnezeului tău: să nu faci nicio lucrare în ea, nici tu, nici fiul tău, nici fiica ta, nici robul tău, nici roaba ta, nici vita ta, nici străinul care este în casa ta.  Căci în şase zile a făcut Domnul cerurile, pământul şi marea, şi tot ce este în ele, iar în ziua a şaptea S-a odihnit, de aceea a binecuvântat Domnul ziua de odihnă şi a sfinţit-o.” – Exodul 20:8 – 11

Sabatul înțeles corect

Adventiștii de ziua a șaptea se pricep să explice schimbarea istorică a Zilei Domnului din a șaptea zi a săptămânii în prima zi a săptămânii. Uneori reușim mai puțin să demonstrăm frumusețea și binecuvântarea pe care o reprezintă păstrarea sfântă a Sabatului. Pentru mulți, Sabatul s-a deteriorat și s-a transformat într-o rutină legalistă de temut, în care se abțin de la anumite lucrări. Nu mai este o încântare care ne oferă bucurie în umblarea noastră cu Dumnezeu. Dacă nu redescoperim aspectele încântătoare ale celebrării Sabatului cu bucurie, nimeni nu va fi atras să trăiască Sabatul ca pe o binecuvântare a lui Dumnezeu. Sabatul, înțeles în mod corect, oferă binecuvântări practice minunate unei generații care este modelată din punct de vedere relațional prin utilizarea noilor tehnologii într-o epocă a conectivității digitale. Sabatul oferă o ocazie perfectă de a ne clarifica alegerile cu privire la modul în care vom trăi în prezent. Într-o vreme în care puțini oameni își pun limite în ceea ce privește mesajele text, social media sau alte utilizări ale tehnologiei digitale, Sabatul oferă o experiență care va îmbogăți și restul săptămânii noastre de lucru.

Detoxifiere digitală

Parcurgerea paginilor web bogate în media ne expune la informații nesfârșite, dar devenim mai puțin capabili să ne angajăm într-o gândire profundă, fără a ni se distrage atenția. Atunci când oamenii se obișnuiesc să navigheze rapid, să scaneze și să citească o singură dată, capacitatea de a citi în profunzime și cu concentrare scade. Devine mai dificil din punct de vedere fiziologic să urmezi o linie de gândire extinsă și mai provocator să meditezi profund asupra cuvintelor și căilor lui Dumnezeu. Acest lucru are implicații drastice pentru relația noastră cu Dumnezeu, deoarece Isus ne spune că creierul nostru este esențial în exprimarea iubirii noastre față de Dumnezeu (Marcu 12:30). Tehnologia digitală nu dezvoltă circuitele cerebrale necesare pentru contemplare, rugăciune nedistrasă și alte dimensiuni ale vieții spirituale.  Dar tocmai acest tip de gândire este favorizat de o detoxifiere digitală, de încetinirea ritmului și de acceptarea și practicarea Sabatului lui Dumnezeu. Imaginați-vă binecuvântările unei zile întregi în fiecare săptămână în care ne închidem telefoanele mobile, în care ne ținem calculatoarele și tabletele închise, în care ne abținem în mod deliberat de la navigarea pe internet și nu verificăm e-mailurile. În schimb, ne angajăm în mod intenționat în activități și relații care ne invită să fim prezenți fizic și mental. Imaginați-vă un Sabat în care harul este extins, oferind conversații nedistrase și în care atenția este îndreptată asupra familiei și prietenilor din jur. Imaginați-vă o zi de odihnă în care vă faceți timp să reflectați la Cuvântul lui Dumnezeu în mod creativ și profund. Imaginați-vă un timp de calitate în care împărtășiți cu ceilalți cunoștințele și experiențele și, de asemenea, ascultați cu atenție și fără întrerupere ce povestesc ei. O astfel de practicare a Sabatului ne va reconecta la Dumnezeu, ne va reînnoi relațiile și ne va împodobi călătoria spirituală în moduri atât frumoase, cât și profunde.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *